Начало / Симптоми / Затлъстяване

Затлъстяване

юни 30, 2013

Затлъстяване е налице при индекс на телесната маса (BMI – body mass index) над 30. При стойности между 25 и 30 се говори за наднормена телесна маса. BMI между 20 и 25 се приема за норма.

Затлъстяването е рисков фактор за редица заболявания, като исхемична болест на сърцето, захарен диабет, артериална хипертония, дислипидемии, остеопороза.

В детска възраст затлъстяването е хиперпластично. Характеризира се с увеличение на броя на мастните клетки. Има склонност към рецидивиране, тъй като и след отслабване увеличеният брой на адипоцитите остава непроменен. При възрастен индивид възниква хипертрофично затлъстяване. Характеризира се с увеличение на размера на мастните клетки, а броят им остава непроменен.

Видове затлъстяване

Според разпределението на мастната тъкан затлъстяването бива:

1. Гиноидно – среща се главно при жени. Мазнините се отлагат в областта на ханша, бедрата и долната част на корема. При засягане на мъже се развива различна степен на феминизация – слаба мускулатура, фина кожа, слабо изразено окосмяване.

2. Андроидно – среща се главно при мъже. Мазнините се отлагат в горната половина на тялото – глава, врат, раменен пояс, гръден кош и горната половина на корема. При засягане на жени се развива различна степен на маскулинизация – по-добре развита мускулатура, глас с по-нисък тембър.

Най-често затлъстяването е генерализирано и обхваща както туловището, така и крайниците. При т. нар. липодистрофични форми на затлъстяване мастната тъкан се отлага само в определени зони на тялото.

Според причината затлъстяването бива:

І. Първично:
1. Алиментарно – при повишен прием на храна и намалена двигателна активност;

2. Регулаторно – при промени в хипоталамичните центрове, регулиращи апетита. Често възниква след:
– черепни травми;
– енцефалит;
– туморни процеси в диенцефалната област;
– генетични заболявания – синдром на Prader-Willi;

3. Метаболитно – при нарушено равновесие между процесите на липогенеза и липолиза.

ІІ. Вторично затлъстяване. Среща се при:
– хиперглюкокортицизъм;
хипотиреоидизъм;
– псевдохипопаратиреоидизъм;
– хиперинсулинизъм;
– диабет;
– поликистоза на яйчниците;
– хипогонадизъм;
– хипофизни аденоми – хромофобни, базофилни;
– медикаменти – кортикостероиди, антидепресанти;
– депресия;
– менопауза;
– бременност.