Меню

Жажда (полидипсия)

Тялото на човек се нуждае от вода, за да може да функционира. Водата спомага за хидратацията на организма, също така за регулирането на телесната температура и премахването на отпадните продукти от организма.

Обикновено пиенето на много вода е здравословно и много често се препоръчва от специалистите. Но понякога нуждата да се пие много вода може да бъде симптом на някакво заболяване. Повишената жажда се нарича полидипсия и е често срещан симптом. В много от случаите ексцесивната жажда е резултат от загуба на течности поради интензивна тренировка или прием на по-солена храна.

Какви могат да бъдат причините за жажда?

Безвкусен диабет

Бъбреците са органите, които регулират водния баланс в човешкото тяло. В едни случаи те изхвърлят излишната вода, а в други запазват водата, когато тя е в недостатъчно количество. Работата на бъбреците се контролира от една малка жлеза, разположена в мозъка наречена хипоталамус. Хипоталамусът отделя антидиуретичен хормон (вазопресин), който кара бъбреците да запазват водата в организма. При безвкусния диабет има недостатъчна секреция на вазопресин, което води до често уриниране и жажда. Това състояние е рядко срещано.

Захарен диабет

При захарния диабет има високи нива на кръвната захар в тялото на човек. Бъбреците не успяват да се справят с по-високите количества на кръвната захар, която започва да се изхвърля с урината и при това изхвърляне захарта увлича вода със себе си, което води до честото уриниране, което е характерно за диабетиците. В резултат на честото уриниране се наблюдава и силното чувство на жажда и честото пиене на вода при дибаетици. Честото уриниране и жаждата са два от класическите симптоми на диабета, заедно с внезапното спадане на тегло и често чувство на глад .

Дехидратация

Много заболявания могат да доведат до голяма и внезапна загуба на течности от организма, което представлява всъщност дехидратацията. Пример за състояния, при които може да възникне дехидратация, последвана от ексцесивна жажда са например:

  • висока температура
  • хранително отравяне
  • чревна инфекция
  • сепсис
  • продължително излагане на високи температури.

Освен жаждата други симптоми на дехидратация са умора, сухи кожа и лигавици, замаяност и обърканост.

Психогенна полидипсия

Психогенната полидипсия представлява психиатрично заболяване, причината за което не е все още  изяснена. При това заболяване пациентите изпитват силна жажда, без организмът им физиологично да има нужда от по-големи количества вода.

Прием на медикаменти

Повишена жажда може да се наблюдава при прием на някои лекарствени средства, например антихолинергични средства, диуретици, фенотиазини.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!