Начало / Симптоми / Жажда (полидипсия)

Жажда (полидипсия)

сеп. 14, 2013

Тялото на човек се нуждае от вода, за да може да функционира. Водата спомага за хидратацията на организма, също така за регулирането на телесната температура и премахването на отпадните продукти от организма.

Обикновено пиенето на много вода е здравословно и много често се препоръчва от специалистите. Но понякога нуждата да се пие много вода може да бъде симптом на някакво заболяване. Повишената жажда се нарича полидипсия и е често срещан симптом. В много от случаите ексцесивната жажда е резултат от загуба на течности поради интензивна тренировка или прием на по-солена храна.

Какви могат да бъдат причините за жажда (полидипсия)?

Безвкусен диабет

Бъбреците са органите, които регулират водния баланс в човешкото тяло. В едни случаи те изхвърлят излишната вода, а в други запазват водата, когато тя е в недостатъчно количество. Работата на бъбреците се контролира от една малка жлеза, разположена в мозъка наречена хипоталамус. Хипоталамусът отделя антидиуретичен хормон (вазопресин), който кара бъбреците да запазват водата в организма. При безвкусния диабет има недостатъчна секреция на вазопресин, което води до често уриниране и жажда. Това състояние е рядко срещано.

Захарен диабет

При захарния диабет има високи нива на кръвната захар в тялото на човек. Бъбреците не успяват да се справят с по-високите количества на кръвната захар, която започва да се изхвърля с урината и при това изхвърляне захарта увлича вода със себе си, което води до честото уриниране, което е характерно за диабетиците. В резултат на честото уриниране се наблюдава и силното чувство на жажда и честото пиене на вода при дибаетици. Честото уриниране и жаждата са два от класическите симптоми на диабета, заедно с внезапното спадане на тегло и често чувство на глад .

Дехидратация

Много заболявания могат да доведат до голяма и внезапна загуба на течности от организма, което представлява всъщност дехидратацията. Пример за състояния, при които може да възникне дехидратация, последвана от ексцесивна жажда са например:

  • висока температура
  • хранително отравяне
  • чревна инфекция
  • сепсис
  • продължително излагане на високи температури.

Освен жаждата други симптоми на дехидратация са умора, сухи кожа и лигавици, замаяност и обърканост.

Психогенна полидипсия

Психогенната полидипсия представлява психиатрично заболяване, причината за което не е все още  изяснена. При това заболяване пациентите изпитват силна жажда, без организмът им физиологично да има нужда от по-големи количества вода.

Прием на медикаменти

Повишена жажда може да се наблюдава при прием на някои лекарствени средства, например антихолинергични средства, диуретици, фенотиазини.