Начало / Женско здраве / Чести автоимунни заболявания при жени – част 1

Чести автоимунни заболявания при жени – част 1

май 12, 2017

автоимунни заболявания при жени

При автоимунните заболявания имунната система на организма не разпознава собствените клетки, а ги приема за чужди. Тялото реагира с образуване на автоантитела, които по погрешка атакуват собствените клетки. Засягат се почти всички органи и системи – нервна, ендокринна, гастроинтестинална система, кожа, кръвоносни съдове.

Автоимунните заболявания се срещат много по-често при жени във фертилна възраст, като причината за това е неизвестна. Предполага се, че роля имат генетичните и хормонални фактори.

Ето някои автоимунни заболявания, от които по-често боледуват жени:

Тиреоидит на Хашимото

Хроничният лимфоцитен тиреоидит на Хашимото се среща предимно при жени на възраст между 30 и 50 години. Това е най-честата форма на тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза). При 50 % от болните има наследственост.

Основен симптом на заболяването е увеличаването на щитовидната жлеза, която е плътна и възловидна. В протичането на заболяването може да има периоди, в които функцията на щитовидната жлеза е нормална или е повишена, но в повечето случаи се развива хипотиреоидизъм. Болните се оплакват от умора, суха кожа, чупливи нокти, косопад, дрезгав глас, повишаване на теглото, сънливост, мускулни болки и др. Провежда се заместителна терапия с щитовидни хормони.

Системен лупус еритематодес

Системен лупус еритематодес (СЛЕ) е заболяване на младите жени, най-често във възрастта между 15 и 40 години. Мъжете боледуват 6 до 10 пъти по-рядко. Причината за заболяването е неизвестна. Увреждат се съединителната тъкан и кръвоносните съдове.

При системен лупус еритематодес се засяга целия организъм, поради което симптомите са твърде разнообразни и затрудняват поставянето на диагнозата. Може да се наблюдава силна умора, главоболие, косопад, болезнени и подути стави на ръцете, повишаване на температурата, увреждат се бъбреците (лупусен нефрит), сърцето, белите дробове, стомашно-чревния тракт.

Характерен симптом е появата на пеперудообразен обрив по лицето, който може да се провокира от излагане на слънце.

За лечение на заболяването се използват кортикостероиди, имуносупресори и други медикаменти, целящи да намалят възпалението и да потиснат имунопатологичните процеси.

Синдром на Сьогрен

Синдромът на Сьогрен е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува екзокринните жлези (предимно слъзните и слюнчените жлези). Боледуват по-често жени на възраст между 30 и 50 години.

Типични за заболяването симптоми са намалената слъзна продукция и намалената продукция на слюнка. Болните се оплакват от сухота в очите, чувство за чуждо тяло, парене, зачервяване на очите, затруднено преглъщане.

При прогресиране на заболяването може да настъпи увреждане на белите дробове, бъбреците, мускулите и кръвоносните съдове.

За потискане на автоимунният процес се прилагат кортикостероиди и имуносупресори. Симптоматично лечение се провежда за облекчаване на очните прояви и сухотата в устата.

Болест на Грейвс

Болестта на Грейвс (нарича се още Базедова болест) представлява автоимунен хипертиреоидизъм. Среща се 6 пъти по-често при жени, като най-често възниква след 35 годишна възраст.

Хипертиреоидизмът се дължи на автоантитела, които стимулират щитовидната жлеза да произвежда тиреоидни хормони.

Характерни симптоми на заболяването са: отслабване, изпотяване, учестена сърдечна дейност, екзофталм (изпъкнали очни ябълки), бърз говор, тремор на ръцете, щитовидната жлеза в повечето случаи е увеличена.

Провежда се лечение с тиреостатици, които потискат синтеза на щитовидните хормони.

Прочетете за:
Чести автоимунни заболявания при жени – част 2