Начало / Женско здраве / Аденомиоза – симптоми, лечение

Аденомиоза – симптоми, лечение

сеп. 20, 2021

аденомиоза

Аденомиозата е състояние, при което ендометриум (маточна лигавица) прониква в миометриума (мускулния слой) на матката. Протича с обилно и продължително менструално кървене, болки по време на менструалния цикъл и хронична тазова болка.

Заболяването се среща най-често при жени на възраст между 40 и 50 години, но може да засегне и млади жени.

Какво представлява аденомиозата?

При аденомиоза се установяват ектопични огнища на ендометриални жлези и строма в миометриума, заобиколени от хипертрофирали гладкомускулни клетки. Развиващите се в мускулния слой на матката частици от маточна лигавица се намират под въздействието на яйчниците и търпят същите циклични промени както нормалната маточна лигавица. Огнищата от ендометриална тъкан се представят като възли или кистички, изпълнени с гъста кафеникава течност, съставена от разпадни продукти на кръвта. Разпръснатите в миометриума огнища от ендометриална тъкан предизвикват задебеляване на маточните стени и в резултат матката е уголемена.

Какви са причините за аденомиоза?

Точната причина за това състояние не е известна, но съществуват различни хипотези. Счита се, че роля имат повишените нива на естроген. Аденомиозата обикновено изчезва след настъпване на менопауза, когато нивата на естрогена намаляват.

Значение за развитието на аденомиоза има и броят раждания на жената. Заболяването се среща по-често при многораждали жени. Бременността може да улесни образуването на аденомиоза, като позволи нахлуването на ендометриална тъкан в миометриума поради увреждането му от трофобласта. Освен това с напредване на бременността и уголемяване на матката може да настъпи механично отслабване на миометриума с последващо проникване на ендометриум. Значителните хормонални колебания, които възникват по време на бременността също могат да улеснят развитието на аденомиоза.

Хирургични операции на матката, например миомектомия, Цезарово сечение, кюретаж значително повишават риска от аденомиоза. Нарушаването на ендометриално-миометриалната граница при операция позволява проникването на ендометриална тъкан в миометриума.

Какви са симптомите на аденомиоза?

Симптомите на аденомиоза могат значително да варират по тежест – от умерени до тежки. При около една трета от жените с аденомиоза липсват оплаквания.

Най-честите симптоми на аденомиоза са:

 • обилно менструално кървене и оформяне на съсиреци
 • продължителна менструация
 • дисменорея – болезнена менструация
 • болка при полов контакт
 • нарушена контрактилност на маточната мускулатура
 • уголемена матка
 • дискомфорт или болка ниско долу в корема.

Обилното менструално кървене може да доведе до желязодефицитна анемия, която е причина за поява на слабост, умора, замаяност.

При жените с аденомиоза често са налице и миомни възли. Възможно е също аденомиозата да се съчетава и с ендометриоза.

Как се диагностицира аденомиозата?

Диагностицирането на аденомиозата се базира на:

 • данните от анамнезата – възраст на пациентката, многораждала жена, хирургична операция на матката
 • гинекологичен преглед – определят се размерът, формата, подвижността и чувствителността на матката. При аденомиоза матката е дифузно увеличена.
 • ултразвуково изследване – допринася за поставяне на диагнозата и за изключване на тумори на матката
 • ядрено-магнитен резонанс – дава най-точната информация за състоянието на миометриума.

Окончателното диагностициране на аденомиозата е възможно само след хистеректомия (отстраняване на матката) и изследване на матката под микроскоп.

Аденомиозата трябва да се разграничи от ендометриоза, миома на матката и др.

Какво е лечението на аденомиозата?

Лечение не се налага, ако жената няма симптоми или се приближава до менопаузата, когато симптомите на заболяването намаляват.

За лечение на аденомиоза се прилагат:

 • противовъзпалителни средства – използват се нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), например ибупрофен, които намаляват крампите и облекчават болката
 • хормонални препарати – орални контрацептиви, аналози на гонадотропин-освобождаващия хормон. Те спомагат за намаляване на нивата на естроген
 • емболизация на маточната артерия – целта е да се намали кръвотока към огнищата от ендометриална тъкан, при което те се свиват и симптомите намаляват
 • ЯМР-координирана ултразвукова операция – чрез прецизно фокусирани високочестотни ултразвукови вълни се извършва термично отстраняване на ектопичната ендометриална тъкан и в резултат симптомите намаляват
 • хистеректомия – отстраняването на матката е единственото дефинитивно лечение на аденомиозата. Това е голяма хирургична операция, която се прилага само в тежки случаи и при жени, които не планират да имат повече деца.

Прочетете за:
Ендометриоза
Как се диагностицира ендометриоза?