Начало / Женско здраве / Симптоми на биполярно разстройство при жените

Симптоми на биполярно разстройство при жените

авг. 31, 2017

биполярно разстройство

Биполярното разстройство е сериозно заболяване, което най-често се свързва с мания, депресия и чести промени в настроението. Състоянието най-често се отключва малко след приключване на юношеските години, а неговите първи епизоди са не по-късно от 30 годишна възраст.

Форми на биполярно разстройство

Има две основни форми на биполярно разстройство. Първата форма се характеризира със силно проявени манийно-психотични епизоди, които могат да доведат до хоспитализация и поставяне на диагноза. Втората форма на биполярно разстройство е позната още като хипомания. Тя често се бърка с депресия или склонност към честа смяна на настроенията и бива по-трудна за разпознаване.

Симптоми на биполярно разстройство

Биполярното разстройство засяга двата пола приблизително в еднаква степен. Характерно е обаче, че мъжете и жените проявяват различни симптоми при това заболяване. При жените има по-голяма вероятност заболяването да бъде пропуснато или сгрешено. Те по-често страдат от втората по-лека форма на биполярно разстройство. Разликите в протичането на заболяването при двата пола се дължат в голяма степен на по-честите хормонални промени, които настъпват в организма на жената, за разлика от мъжете.

При жените раждането на детето може да бъде отключващ фактор за тежки епизоди на заболяването. Счита се, че жените, които наскоро са родили са 23 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани по повод някакво психиатрично заболяване, включително и биполярно разстройство, в сравнение с останалите жени. Те могат да отключат маниен или депресивен епизод, като и единият и другият могат да бъдат опасни, както за нея, така и за новороденото. Смята се, че основната причина за това са хормоналните промени, които настъпват в организма на жената по време на бременност и след раждане.

Бременността при жените с вече диагностицирано биполярно разстройство може да бъде рисков период, както за жената така и за плода. Голяма част от медикаментите, които се предписват за лечение на това заболяване не са напълно проучени как действат на бременни жени и дали увеличават риска от някакви увреждания на плода. Затова и жените с биполярно разстройство трябва задължително да се консултират със своят лекуващ лекар преди да забременеят. По време на бременността се препоръчва възможно най-щадящ курс на лечение.

Хормоните могат да оказват влияние върху отключването на епизод на биполярно разстройство и по време на менструация, макар и да няма все още напълно убедителни данни за това. Учените смятат обаче, че повишените нива на хормоните малко преди настъпване на менструация могат да окажат влияние върху усвояването на някои от медикаментите, които се предписват за лечение на това заболяване и по такъв начин може да повиши риска от нов епизод.

В някои случаи на жените с биполярно разстройство се предписва различен метод на лечение от този при мъжете. При жените по-често се предписват антидепресанти, докато мъжете по-често приемат литиеви медикаменти.