Начало / Женско здраве / Болезнени гърди – съвети за справяне?

Болезнени гърди – съвети за справяне?

май 18, 2016

болезнени гърди

Едва ли има жена, която да не е изпитвала известен дискомфорт и болезненост в гърдите. Причината е подуване на тъканите, изграждащи гърдите. В резултат на това гърдите стават болезнени при допир, а понякога има болка, дори и при движение. При жените болката в гърдите е често срещано оплакване преди менструален цикъл, при настъпване на менопауза и по време на бременност и кърмене.

Хормоналните промени, които настъпват в организма на жената преди менструация могат да станат причина за болезненост на гърдите. Основният хормон, отговорен за болките в гърдите в този случай е прогестеронът. По време на бременността млечните жлези се разрастват, за да подсигурят продукцията на кърма и това също може да стане причина за болка. По време на кърмене пък изпълването на гърдите с по-голямо количество кърма също е съпътствано от болка.

Какво може да направите в домашни условия при болезнени гърди?

Масаж

По време на баня може да пробвате да масажирате гърдите си с леки кръгови движения от центъра на гърдите към мишниците. По този начин ще подобрите циркулацията на кръв и дренажа на лимфа, която е отговорна за преноса на агенти, които се борят с инфекциите. Освен това топлата вода ще спомогне за отпускане на тъканите, изграждащи гърдите.

Студен компрес

Обвийте торбичка лед с кърпа и поставете компреса върху гърдите за няколко минути. Студът от леда ще намали отока и ще облекчи болката ви.

Избирайте подходящия номер сутиен

Особено важно, за да се предпазите от болки в гърдите е да избирате подходящия номер сутиен. Когато сутиенът е прекалено малък, банелите пристягат гърдите и това може да причини болезненост.

Консумирайте соеви продукти

Жените, които се оплакват от болезненост в гърдите трябва да увеличат приема на соеви продукти. В тях се съдържат фитоестрогени, които представляват хормоноподобни субстанции. Фитоестрогените могат да помогнат за поддържането на баланса в организма на жената по време на нормалните хормонални флуктуации по време на менструация и менопауза.

Намалете приема на мазнини

Ако изпитвате болки в гърдите тогава е най-добре да намалите приема на мазнини. Избягвайте хидрогенираните мазнини, които се съдържат в маргарина и чипса например. Натрупването на такъв вид мазнини в тялото може да стане причина за болезненост в гърдите.

Увеличете приема на витамин Е и Б6

Може да се предпазите от болезненост в гърдите, като приемате храни с високо съдържание на витамин Е, като например слънчогледови семки, бадеми, ечемик, босилек, броколи, фъстъци. Експертите препоръчват да консумирате и храни, съдържащи витамин Б6, като спанак, авокадо, грах, кашу, сладки картофи и лешници.

Компрес с листа от зеле

Ако искате да се избавите от болките в гърдите трябва да си направите компрес от листа от зеле. Той спомага за намаляването на болезнеността и отока на гърдите. В зелето се съдържат много полезни субстанции, които подпомагат дилатацията на кръвоносните съдове и по този начин подобряват кръвотока към гърдите. Чрез компреса с листа от зеле се намалява количеството на течностите, които се натрупват в гърдите и които са отговорни за отока и болезнеността на гърдите.