Начало / Женско здраве / Вагинален сърбеж и парене – как да се справим?

Вагинален сърбеж и парене – как да се справим?

мар. 2, 2017

вагинален сърбеж

Едва ли има жена, която да не е страдала от вагинален сърбеж и парене в тази област. И това усещане определено не е приятно. Най-честите причини за сърбеж в областта на вагината са бактериални или гъбични инфекции, менопауза или сексуално-предавани болести. В допълнение към сърбежа и паренето жените се оплакват и от зачервяване и подуване на външните полови органи и болка при сексуален контакт или уриниране. Може да се наблюдава и отделяне на секрет от вагината с неприятна миризма.

За да се справите с вагиналния сърбеж е нужно да спазвате добра вагинална хигиена  и да водите здравословен начин на живот. Може да пробвате и някои домашни методи, които да облекчат вашите симптоми. Някои от тях са:

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е изключително подходящо средство за лечение на вагинален сърбеж и парене, поради своите антибактериални и противогъбични свойства. Освен това помага за възстановяване на нормалния рН баланс на вагината. Добавете 2 супени лъжици ябълков оцет към чаша вода и измийте вагината си с този разтвор. Повтаряйте тази процедура два пъти дневно докато изпитате облекчение.

Вана със солена вода

Добавяте на сол към любимата ви вана може да помогне при вагинален сърбеж. Солта ще попречи на растежа на микробите и ще облекчи дискомфорта в тази област. Към ваната, която сте си приготвили добавете ½ чаена чаша сол и поседете във ваната за 10-15 минути.

Кисело мляко

В киселото мляко се съдържат полезни бактерии, които могат да спомогнат за балансирането на бактериалната флора и в областта на вагината. Използвайте само чисто кисело мляко, без в него да има добавени захар или други вещества. Натопете памучен тампон в чаша с кисело мляко и с него натъркайте външните полови органи. Може и просто да консумирате кисело мляко по-често, за да се възползвате от неговите полезни свойства.

Лайка

Ако изпитвате сърбеж и парене в областта на вагината може да се възползвате от успокояващите и антибактериалните свойства на лайката. В съд запарете листа от лайка и към отварата добавете няколко капки масло от чаено дърво. След като отварата изстине  измийте вагината си с нея. Повтаряйте тази процедура няколко пъти дневно до облекчаване на симптомите.

Чесън

Чесънът има отлични антибактериални и противогъбични свойства. Ако смятате, че при вас сърбежът се дължи на бактериална или гъбична инфекция може да се възползвате от полезните ефекти на чесъна. Вземете средна по големина скилидка чесън, обелете я и с помощта на нож прекарайте няколко разреза през нея. Поставете скилидката във вагината и оставете да подейства 2-3 часа или за през нощта. След това я отстранете от вагината. След няколко дни, ако инфекцията не е овладяна може да повторите процедурата.