Начало / Женско здраве / Вагинизъм – какво представлява?

Вагинизъм – какво представлява?

окт. 25, 2017

вагинизъм

Вагинизъм е термин, използван за представяне на състояние на постоянни или периодични неволеви спазми на вагиналните мускули при вагинален сексуален контакт. Това състояние може напълно да разруши сексуалният ви живот, да ви накара да загубите самочувствието си и да влоши отношенията ви с партньора ви. Освен това посещенията при лекар, свързани с оглед на тазовата област също могат да станат проблемни.

Симптомите на вагинизъм при всяка жена могат да варират. Някои жени не успяват дори да поставят тампон във вагината си по време на менструация, поради незабавното съкращаване на вагиналните мускули. За голяма част от пациентките вагиналният секс става невъзможен, а при по-малка част той е свързан с дискомфорт и болка, за които те много често не смеят да съобщят на партньора си.

Каква е причината за вагинизъм?

Много фактори могат да окажат влияние върху появата на това състояние, макар че в голяма степен специалистите все още имат много неясноти. Някои от факторите, които способстват за развитието на вагинизъм са:

  • негативни представи за секса
  • предишен сексуален тормоз
  • болезнен първи сексуален контакт
  • проблеми във връзката
  • увреждане на вагината в резултат на раждане, най-често прилагане на епизиотомия
  • страх от забременяване.

Вагинизмът често се бърка с диспареунията. Диспареуния е термин, използван за назоваване на болезненост при сексуален контакт. Тя най-често се дължи на кисти, тазова-възпалителна болест или вагинална атрофия, естрогенен дефицит.

Какво е лечението?

Вагинизмът е състояние, което се поддава на лечение. Най-често лечението се състои в обучение, обсъждане на проблема със специалист и упражнения за отпускане на вагиналните мускули.

Секс терапия

По време на този вид терапия пациентите първо биват обучавани какво точно е устройството на женската полова система и какви промени настъпват във вагината по време на сексуален контакт. Това може да ви помогне по-ясно да разберете проблема си. В терапията може да се включат и двамата партньори, което в повечето случаи улеснява и комуникацията между тях. Сексологът може да ви помогне да приложите техники за релаксация преди сексуален контакт, които да подобрят сексуалният ви живот.

Вагинални дилататори

Вашият лекуващ лекар може да ви препоръча да използвате вагинални дилататори, за да отпуснете мускулите на вагината. Преди да започнете тяхната употреба трябва да бъдете обучени как да ги поставяте и как да боравите с тях. Обикновено те се използват за определен период от време, след което двойката може да пробва да възстанови сексуалният си живот, за да се прецени дали има ефект от лечението.

Упражнения по Кегел

При упражненията  по Кегел се редуват целенасочени свивания и отпускания на мускулите на вагината и ректума. За да се ориентирате на кои мускули трябва да въздействате по време на уриниране се опитайте целенасочено да спрете струята. След като се ориентирате коя група мускули трябва да бъде тренирана може по време на ежедневните си дейности за 5-10 минути няколко пъти дневно да свивате и отпускате тазовите мускули.