Начало / Женско здраве / Има ли връзка между менопаузата и безсънието?

Има ли връзка между менопаузата и безсънието?

фев. 20, 2019

менопауза и безсъние

Менопаузата е период от живота на всяка жена, през който яйчниците спират да отделят яйцеклетки и нивата на женските полови хормони намаляват. Това е част от физиологията на женския организъм и бележи края на репродуктивните способности на жената. Менопаузата настъпва най-често в края 40-те или в началото на 50-те години.

Намаляването на женките полови хормони и най-вече на естрадиола води до редица симптоми, като горещи вълни и изпотяване, особено нощем. Тези неприятни симптоми оказват влияние върху качеството на съня. При жени в перименопауза и менопауза проблемите със съня са 2,5 до 3 пъти по-често срещани.

Какво причинява проблемите със съня при жените в менопауза?

След като започват да навлизат в перименопауза – периодът от 1-2 години преди менопаузата жените започват да се оплакват от нередовен менструален цикъл. Това се дължи на честите промени в нивата на хормоните. Женските хормони влияят не само на процеса на овулация и менструация, но и на циркадните ритми и качеството на съня.

Както споменахме по-рано един от симптомите при менопауза са горещите вълни, от които жените се оплакват и изпотяването, което е особено често срещано нощем. Нашето тяло се нуждае от малко по-ниска телесна температура по време на сън и наличието на подобни оплаквания може да попречи на жената да има спокоен и необезпокояван сън нощем.

Много често жените, навлизащи в менопауза са в повишен риск от депресия. Честите промени в настроението могат да повлияят негативно върху качеството на съня и да доведат до безсъние.

Как да се справите с проблемите със съня по време на менопауза?

Бъдете физически активни

Физическата активност не е лек за всички болежки, но проучванията сочат, че тя може да облекчи симптомите, свързани с менопаузата, включително безсънието. Както всяка една физическа дейност преди да започнете да тренирате редовно е добре да се консултирате със специалист, който да прецени какъв вид натоварване е подходящо за вашето състояние.

Изградете си здравословен режим на сън

Опитайте се да се придържате към определен режим на сън, което означава да се стараете да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден. Постарайте се да си осигурите подходящи условия за сън в спалнята си. Тя трябва да бъде добре затъмнена и температурата в стаята да бъде малко по-ниска.

Преди лягане може да си изработите техника за успокояване на ума. Някои жени например забелязват, че топла вана преди сън им действа успокояващо. Може да опитате да практикувате още медитация или техника за правилно дишане.

Обмислете да изпробвате мелатонин

Учените все още извършват проучвания в тази насока, но някои от тях смятат, че има връзка между нивата на хормона естроген и хормона на съня мелатонин. Тя смятат, че заедно с редукцията на естрогена намалява и количеството на мелатонин и оттам е възможно да се наблюдават и проблеми със съня. Посъветвайте се със специалист, който може да ви посъветва дали при вас е подходящо да се приема мелатонин и в каква доза.

Прочетете за:
Ранна менопауза
Късна менопауза