Начало / Женско здраве / Има ли връзка между менопаузата и депресията?

Има ли връзка между менопаузата и депресията?

дек. 7, 2016

депресия

Всеки от нас поне веднъж се е чувствал тъжен и депресиран през някакъв етап от живота си. Но когато тези негативни чувства се появяват много често е време да потърсите медицинска помощ. Жените в менопауза много често не осъзнават, че депресията при тях може да се дължи на хормоналните промени, които настъпват в техния организъм през този период.

Жените, които наближават менопауза са много по-застрашени от депресия от тези, които вече са навлезли в менопауза. Учените са доказали, че хормоналният дисбаланс през този период е основната причина за развитие на депресия.

При навлизане в менопауза симптомите много наподобяват тези при депресивно състояние. Жените често са по-лесно раздразнителни, оплакват се от лесна умора, липса на интерес към дейности, които преди са им доставяли удоволствие, чувство за малоценност. Ако тези оплаквания персистират за повече от няколко седмици е нужна консултация със специалист, който да оцени дали при пациентката не е налице вече депресия. Нелекуваната депресия увеличава риска от усложнения на менопаузата, като силно намаляване на костната плътност, склонност към фрактури и инфаркт.

Депресията по време на менопауза се свързва с хормоналните и биохимични промени, които настъпват в организма на жената. С намаляването на нивата на женския хормон естроген, респективно спадат нивата и на хормона серотонин, който има ключово значение в регулирането на нашите емоции и съня. Освен това производството на два важни невротрансмитера допамин и норадреналин също се нарушава поради хормоналния дисбаланс и това прави жените в този период по-склонни към депресия.

Освен хормоналния дисбаланс, който се наблюдава по време на менопауза, някои събития в живота на жената могат да повлияят негативно на нейното настроение, като например напускането на дома от децата, загуба на член от семейството.

Как можете сами да си помогнете?

Най-добрият съвет е да гледате позитивно на промените, които настъпват във вашия живот. Това може да бъде началото на нова, вълнуваща глава в живота ви. Вече няма да се налага да мислите за предпазване от забременяване и ще може да отделите повече време на себе си, след като сте били фокусирани върху децата си.

Внимавайте с какво се храните. Сладките храни водят до бързо покачване и след това бързо спадане на нивата на кръвната захар, което може да ви направи по-раздразнителни. Може да включите повече храни, съдържащи соя, защото в нея се съдържат фитоестрогени, които ще помогнат за намаляване на тежестта на симптомите, които изпитват жените по време на менопауза.

Бъдете колкото се може по-активни физически. Чрез физическата активност се увеличават нивата на ендорфините в кръвта, които водят до приятни усещания.