Начало / Женско здраве / Ектропион на маточната шийка

Ектропион на маточната шийка

фев. 5, 2019

ектропион на маточната шийка

Ектропион на маточната шийка представлява обръщане на ендоцервикалната лигавица по посока на влагалището. Получава се при разкъсване на маточната шийка, което не е зашито своевременно.

Шийката на матката е дълга 2,5 – 3,5 cm. Състои се от две части – надвлагалищна и влагалищна част, която се вдава в него. При нераждали жени шийката има форма на конус и външният отвор на цервикалния канал е кръгъл. При раждали жени шийката има цилиндрична форма, а външният отвор на цервикалния канал има цепковидна форма. Поради разтягане и разкъсване на шийката при раждане се оформят предна и задна устна на маточната шийка.

Ендоцервиксът (вътрешната част на маточната шийка – цервикалния канал) е постлан с цилиндричен епител. В областта на външния отвор на цервикалния канал лигавицата на ендоцервикса преминава в многослоен плосък епител, който покрива екзоцервикса (или ектоцервикс – външна част).

Какви са причините за ектропион на маточната шийка?

Ектропионът е последица от раждане с травматично увреждане на маточната шийка. Среща се най-често при:

Разкъсването обикновено е по кантовете на шийката (на 9 и 3 часа по циферблата), може да бъде едностранно или двустранно, като често достига до влагалищния свод – разкъсване на Emmet.

В периода след раждането настъпва ретракция на надлъжната мускулатура на маточната шийка и заместването й от съединителна тъкан, което допълнително отдалечава формираните предна и задна устна и засилва ектропионирането. Значителна част от ендоцервикалната лигавица се оказва върху ектоцервикса.

Какви са симптомите при ектропион на маточната шийка?

Най-честото оплакване е от поява на слузест флуор. Под влияние на влагалищната флора и особено при влагалищни инфекции лигавицата на маточната шийка лесно се възпалява и реагира с обилна секреция.

При дълго съществуване на ектропиона цервикалната лигавица се разязвява. Възникват контактни кръвоизливи, например при полов контакт, при преглед. Ерозираният ектропион се смята за предраково състояние (преканцероза).

Как се поставя диагнозата ектропион на маточната шийка?

Диагнозата се поставя след оглед със спекулум. Допълнително може да се извърши колпоскопия и вземане на биопсия от съмнителен участък. Провежда се цитологично изследване с цел изключване на преканцерозни изменения в областта на ектропиона.

Какво е лечението при ектропион на маточната шийка?

Лечение се провежда при големи разкъсвания, усложнени с възпалителни изменения, както и при съмнение за предракови изменения. Може да се проведе диатермокоагулация, лазерна терапия или хирургично лечение – пластична операция на маточната шийка.

Прочетете за:
Анатомия на маточната шийка