Начало / Женско здраве / Ендометрит – възпаление на маточната лигавица

Ендометрит – възпаление на маточната лигавица

ян. 26, 2018

Ендометрит

Ендометритът представлява възпаление на лигавицата на матката (ендометриума). Ендометриумът е най-вътрешният слой на матката. Състои се от еднореден цилиндричен епител и строма. Има два слоя: функционален, който се променя през менструалния цикъл и базален слой, който не се променя.

В зависимост от причината за възпалението ендометритът може да протече остро или хронично.

Най-честите причинители на ендометрит са:

  • инфекции, предавани по полов път – хламидии, гонорея
  • туберкулоза – туберкулозните микобактерии достигат до матката по кръвен път, като първичното огнище най-често е в белия дроб
  • инфекции, възникващи от нормалната влагалищна флора, която е достигнала по възходящ път до матката
  • чревни бактерии, попаднали в половите органи.

Кои фактори предразполагат развитието на ендометрит?

Вероятността за възникване на ендометрит е по-голяма след аборт или раждане, особено след продължително раждане или след Цезарово сечение. Рискът от възникване на ендометрит се повишава и след медицински процедури, при които може да стане навлизане на бактерии от влагалището към матката. Такива процедури са например:

  • кюретаж
  • хистероскопия
  • ендометриална биопсия
  • поставяне на вътрематочен песар (спирала).

Ендометритът може да се появи като част от тазово възпалителна болест, която протича с възпаление и на други органи от репродуктивната система, като яйчници, маточни тръби.

Когато ендометритът настъпва след раждане, се нарича постпартален ендометрит. Може да се развие до 6 седмици след раждане, но най-често настъпва до 10 дни след раждането. В повечето случаи се дължи на задръжка на малки частички от хориални въси или инфектирани ципи.

Какви са симптомите на ендометрит?

В маточната лигавица е налице кръглоклетъчна възпалителна инфилтрация, като в началото се натрупват левкоцити, а по-късно лимфоцити и плазматични клетки. Кръвоносните съдове в лигавицата са кръвонапълнени.

Ендометритът протича с повишена температура, увредено общо състояние, болки ниско долу в корема и гноевидно-кръвенист генитален секрет. Кръвните изследвания показват наличие на повишени левкоцити и ускорено СУЕ.

При оглед със спекулум се установява, че от матката изтича гноевиден секрет, примесен с кървави нишки. Ако в маточната кухина има задържани некротични тъкани, то цервикалният канал е по-отворен. При палпация се установява увеличена, размекната и болезнена матка.

Как се поставя диагнозата ендометрит?

За поставянето на диагнозата допринасят анамнезата и оплакванията на пациентката, гинекологичния преглед и микробиологичното изследване. Най-точна диагноза дава хистологичното изследване на маточната лигавица, взета чрез пробно абразио. Тази процедура може да се извършва едва след стихване на острия стадий на ендометрита.

Какво е лечението на ендометрит?

Пациентките с ендометрит се хоспитализират. Провежда се лечение с широкоспектърни антибиотици, утеротоници, витамини. Когато причината е сексуално предавана инфекция се провежда лечение и на партньора.

След острият стадий може да се проведат физиотерапевтични процедури, например електрофореза.