Начало / Женско здраве / Заболявания на женската уретра – 2-ра част

Заболявания на женската уретра – 2-ра част

апр. 20, 2022

заболявания на женската уретра

Освен разгледаните в първата част на статията, други заболявания на женската уретра са:

Дивертикули на уретрата

Уретрален дивертикул представлява кухина или джоб в стената на уретрата, изпълнена с урина, а може и с гной.

Точната причина за формирането на дивертикули на уретрата е неизвестна. Счита се, че роля имат честите инфекции на уретрата, които отстлабват нейната стена или се касае за запушване и възпаление на периуретралните жлези, които се разширяват.

Най-често дивертикулите се локализират в средната част на уретрата по нейната задна стена. Срещат се предимно при жени на възраст между 30 и 60 години.

В около 20 % от случаите уретралните дивертикули протичат напълно безсимптомно. При повечето пациенти се наблюдават следните симптоми: болезнено уриниране, често уриниране, изтичане на уретрален секрет, диспареуния.

Възможни редки усложнения са формиране на камъни или развитие на тумор в дивертикула.

Уретралните дивертикули се диагностицират чрез: физикален преглед (при палпация на предната влагалищна стена от външния отвор на уретрата се отделя гнойна урина), цистоскопия, уретрография.

Лечението е оперативно – дивертикулът се изрязва през предната влагалищна стена.

Субуретрални кисти

Субуретралните кисти се срещат рядко. Образуват се от ембрионални остатъци. Локализират се в повечето случаи в горните две трети на уретрата по задната и страничните стени. Диагнозата се поставя чрез палпация през горната влагалищна стена. Лечението е оперативно.

Полипи на уретрата

Полипите на уретрата се срещат рядко. Възникват поради хипертрофия на жлезите в уретралната лигавица. Състоят се от съединителна тъкан, жлези, множество кръвоносни съдове и са покрити с епител. Откриват се по цялата дължина на уретрата, като често се подават от външния й отвор. Имат мека консистенция и наситено червен цвят.

Полипите на уретрата са лесно раними, поради което често има кръв в урината (хематурия). Може да причинят уринарна обструкция – урината се отделя на слаба, тънка струя.

Лечението на уретралните полипи се състои в ендоскопска резекция.

Карункули на уретрата

Карункулите са полиповидни образувания с различна големина и яркочервен цвят. Разполагат се около външния отвор на уретрата. Изградени са от съединителна тъкан, множество кръвоносни съдове и са покрити с плосък епител.

Срещат се по-често при жени в менопауза.

Рядко карункулите предизвикват оплаквания от затруднено и болезнено уриниране, често уриниране. В повечето случаи те протичат безсимптомно и се откриват случайно при гинекологичен преглед.

Лечението не е необходимо, освен при карункули, които причиняват симптоми. Локално се прилагат естрогенни кремове, а при липса на ефект се извършва хирургична ексцизия.

Карцином на уретрата

Карциномът на уретрата е много рядък злокачествен тумор на уретрата. Среща се при жени над 60-годишна възраст.

Най-често се касае за плоскоклетъчен карцином, но се срещат и аденокарцином, карцином от мезонефроиден тип и др.

Ракът на уретрата дълго време протича безсимптомно. При нарастване на тумора се появяват следните симптоми: парене в областта на външния отвор на уретрата, кръв в урината, инконтиненция или ретенция на урина, кръвно-слузеста секреция, увеличени ингвинални лимфни възли.

Диагнозата се потвърждава след биопсия и хистологично изследване. Лечението е оперативно – отстраняване на уретрата, мехурната шийка и регионалните лимфни възли. След операцията се провежда лъчетерапия.

Прочетете за:
Болести на уретрата на жената – 1-ва част
Болести на уретрата на мъжа