Начало / Женско здраве / Заболявания на матката – 2-ра част

Заболявания на матката – 2-ра част

дек. 4, 2018

заболявания на матката

Други чести заболявания на матката (освен разгледаните в първата част на статията) са:

Ендометрит

Ендометритът е възпаление на лигавицата на матката (ендометриума). Обикновено е последица от възходяща инфекция, пълзяща от влагалището на жената. Чести причинители са стафилококи, стрептококи, чревни бактерии, гонококи, хламидии, туберкулозни микобактерии. Фактори, повишаващи риска от развитие на ендометрит са: аборт, усложнено раждане, секцио, кюретаж, хистероскопия, носене на вътрематочен песар.

Ендометритът протича с повишена температура, болка ниско долу в корема и гноевиден генитален секрет. Провежда се лечение с антибиотици.

След тежък следабортен или следродилен ендометрит инфекцията може да обхване гладката мускулатура на маточното тяло и да се развие ендомиометрит.

Параметрит

Параметритът е възпаление на тъканите в параметриума – пространството встрани от матката, което се загражда от двата листа на широката маточна връзка. Проникването на инфекцията се благоприятства от увреждане на маточната шийка или на влагалището, например при аборт, конизация и др. Жените, страдащи от параметрит може да се оплакват от фебрилитет, болка ниско в корема, болка при уриниране или при полов контакт. Провежда се антибиотично лечение.

Миома на матката

Миомата е най-често срещаният тумор на маточното тяло. Обикновено засяга жени на възраст между 30 и 45 години. Миомата произхожда от гладките мускулни влакна на матката (миометриума). Когато в структурата на миомата участва и влакнеста съединителна тъкан се говори за фибромиома.

В повечето случаи миомата протича безсимптомно и се открива случайно при гинекологичен преглед. Най-характерният симптом е кръвотечението от матката. Възможно е менструацията да бъде по-обилна и продължителна или да има кръвотечение извън менструацията. Големите миомни възли могат да притиснат пикочния мехур, ректума. Може да има спастична болка ниско в корема.

При големи и бързо растящи миомни възли се провежда оперативно лечение – миомектомия.

Ендометриален полип на матката

Ендометриалният полип на матката представлява доброкачествено новообразувание, произхождащо от ендометриума на матката. Полипите могат да имат различна форма и големина, да бъдат единични или множествени. Счита се, че за развитието на полипи в маточната кухина роля имат възпалителните процеси в маточната лигавица, продължителна хиперестрогенемия и др.

Първоначално липсват симптоми, но с разрастването на полипа се появяват тежест и болка ниско в корема, обилна менструация. При некроза на полипа има гнойна секреция, а при улцерация възниква кървене. Лечението на полипите се състои в тяхното отстраняване чрез пробно абразио (кюретаж).

Рак на ендометриума

Ракът на ендометриума най-често засяга жени на възраст между 55 и 70 години. Приема се, че за възникването на ендометриален карцином роля имат високите нива на естрогена. Основният симптом на заболяването е кръвотечение от гениталиите – краткотрайно или обилно. Появява се влагалищно течение – гноевидна материя, примесена с кръв. В напреднал стадий има и болка в долната част на корема. Лечението на ендометриалният карцином е комплексно и включва оперативно лечение, лъчелечение, химиотерапия, хормонално лечение.

Други заболявания на матката са например:

  • Хиперплазия на ендометриума
  • Аденомиоза на матката
  • Киста на матката
  • Хемангиом на маточното тяло
  • Сарком на матката
  • Синдром на Ашерман.

Прочетете за:
Заболявания на матката – 1-ва част
Рак на ендометриума
Миома на матката

Последни публикации