Начало / Женско здраве / Заболявания на млечната жлеза – 2-ра част

Заболявания на млечната жлеза – 2-ра част

май 7, 2020

заболявания на млечната жлеза

Освен от възпалителни заболявания, които разгледахме в първата част на статията, млечната жлеза може да бъде засегната от редица доброкачествени и злокачествени заболявания.

Доброкачествени заболявания на млечната жлеза

Доброкачествените заболявания на гърдата засягат приблизително половината от жените в репродуктивна възраст. Най-често срещаните са:

Фиброкистозна болест (фиброкистична мастопатия)

Фиброкистичната мастопатия представлява съвкупност от хормонално-индуцирани пролиферативни изменения в епителните и стромални компоненти на млечната жлеза, водещи до нейното структурно преустройство. Формират се множество кисти с големина от просено зърно до гълъбово яйце или единични по-големи кисти.

Когато доминира епителната пролиферация се говори за склерозираща аденоза, а когато преобладава стромалната пролиферация, се говори за фиброзна дисплазия.

При изследване на гърдата може да се установи дифузна възловатост или да се опипа по-голяма формация. Кистата обикновено е добре отграничена, гладка и подвижна, изпълнена е със секрет. Много често кистите не причиняват симптоми, но някои жени може да се оплакват от напрегнатост и болезненост в гърдите.

В повечето случаи на фиброкистична мастопатия не се налага лечение, но пациентите трябва периодично да се наблюдават. При нужда се провежда хормонално лечение, симптоматично лечение с аналгетици, аспирация на кистата, хирургично лечение.

Доброкачествени тумори на млечната жлеза

Фиброаденомът е най-честият доброкачествен тумор на гърдата. Среща се предимно при млади жени (21 – 25 г). Причината за възникването му е неизвестна, но реагира на хормоналните промени.

При фиброаденомите е налице пролиферация както на епителни, така и на съединителнотъканни елементи, като преобладава съединителната тъкан.

Фиброаденомите се представят като бучка в гърдата, която е твърда, гладка, подвижна, може да бъде с големина на грахово зърно или грозде. При наличие на показания се извършва хирургично отстраняване на тумора.

  • Интрадуктален папилом

Интрадукталният папилом произхожда от епитела на млечните канали. Най-често се локализира в каналите около ареолата. Среща се при жени около менопауза.

Папиломите се разполагат на краче, меки са и лесно кървят. Основният симптом на интрадуктален папилом е отделянето на кръвениста течност от зърното. Лечението е оперативно.

  • Филоиден цистосарком

Филоидният цистосарком е смесен тумор на млечната жлеза, съставен от епителни и стромални елементи. Доминира стромалният компонент, който е хиперцелуларен. Туморът се развива предимно у жени над 50 години. Може да достигне до големи размери – 10-15 см.

Филоидният цистосарком няма капсула и прониква в околните тъкани. Затова туморът трябва да се премахва заедно с част от заобикалящата го здрава тъкан.

Освен доброкачествено, филоидният цистосарком може да протече и злокачествено. Възможни са далечни метастази по кръвен път.

  • Галактоцеле

Галактоцеле е ретенционна киста, изпълнена с млекоподобно съдържимо. Причинява се от запушване на млечните канали. Обикновено се наблюдава при кърмачки. Представя се като неболезнена бучка в гърдата. След приключване на кърменето галактоцелето преминава от само себе си.

Рак на гърдата

Карциномът на млечната жлеза е най-честият злокачествен тумор у жената. Обикновено възниква във възрастта 40 – 60 години. Причините за рак на гърдата са неизвестни, но има редица фактори, които повишават риска за развитието му: фамилна обремененост, първа бременност след 30 години, поява на менструация преди 12-годишна възраст или късно настъпваща менопауза, затлъстяване.

В зависимост от това дали произхожда от епитела на каналите или лобулите, карциномът на гърдата бива съответно дуктален и лобуларен. В зависимост от начина на растеж (с или без разрушаване на базалната мембрана) бива инвазивен и неинвазивен. Различават се няколко макроскопски варианта, например: скирозен, медуларен, тубуларен, папиларен.

Карциномът на млечната жлеза най-често се развива в горните външни квадранти като недобре ограничено, неболезнено, плътно, възловидно образувание. Освен опипващата се бучка в гърдата други характерни симптоми са: „портокалова“ кожа, секреция от зърното, хлътване на зърното, подуване на част от гърдата, увеличени подмишнични лимфни възли.

Особени форми на злокачествени тумори на млечната жлеза:

Прочетете:
Болести на гърдата – 1-ва част