Начало / Женско здраве / Какво е лечението при миома на матката?

Какво е лечението при миома на матката?

дек. 3, 2020

лечението при миома на матката

Миома на матката представлява доброкачествен естроген зависим тумор, който е често срещан и засяга предимно жени във фертилна възраст (между 20 и 40 години).

Лечение при миома на матката

Лечението при миома на матката зависи от възрастта на пациентката, нейните репродуктивни възможности, както и от големината и вида на миомния възел или миомните възли.

Различаваме медикаментозни, неинвазивни, минимално инвазивни и оперативни методи за лечение.

Медикаментозна терапия

Медикаментозната терапия е насочена към хормонално регулиране на менструалния цикъл и/или облекчение на симптомите от рода на обилно менструално кръвотечение, както и понижаване налягането в малкия таз. Този вид терапия не премахва миомните възли, но може да намали техните размери значително.

Сред използваните медикаменти за лечение са:

  • Агонисти на гонадотропин-рилийзинг хормона.

Те блокират продукцията на естрогени и прогестерон, като по този начин симулират менопауза при жената. В резултат на това, миомните възли намаляват своите размери и отслабва анемичния синдром, характерен за това състояние.

  • Вътрематочни песари.

Така наречените “спирали”, които отделят прогестин се поставят в маточната кухина и намаляват менструалното кървене, освен това предпазват от бременност.

  • Контрацептиви или прогестеронови аналози. Също намаляват менструалното кръвотечение, както и спазмите.
  • Нестероидни противовъзпалителни средства. Използват се за лечение на болковия синдром.

Неинвазивни методи

Към неинвазивните методи отнасяме сравнително новата ЯМР-ултразвукова хирургия, която тепърва навлиза в съвременната акушерска практика. С помощта на насочена ултразвукова вълна се повишава температурата в миомния възел и той се разрушава.

Минимално инвазивни методи

Тук спадат:

Емболизация на утеринната артерия. Целта е чрез катетър да се вкарат малки PVC- частици, които да прекъснат кръвоснабдяването на миомните възли и по този начин да намалят размерите си, след което да изчезнат напълно. Този метод не се препоръчва при жени, които не са завършили репродуктивните си планове.

Радиочестотна аблация. При този метод, с помощта на електрод, поставен в миомния възел и насочени радиочестотни вълни се разрушава тъканта на миомния възел и се спира неговия растеж. Също се препоръчва при жени, завършили репродуктивните си планове, но нежелаещи да се подложат на хистеректомия.

Лапароскопска или роботизирана миомектомия. При миомектомията директно се отстраняват възлите. С помощта на малки отвори през коремната стена се въвеждат инструментите. Ако възлите са по-големи, те се раздробяват на малки парченца. Извършва се т.нар. морселация. Разрушената тъкан се поставя в специална за целта торбичка, която се изкарва навън през направените отвори на коремната стена. При роботизираните методики се получава увеличено, 3D изображение на маточната кухина, което позволява повече прецизност и гъвкавост на опериращия.

Хистероскопска миомектомия. Тази процедура позволява премахването на миомни възли, които се намират вътре в маточната кухина (субмукозно). В този случай хирургичните инструменти се въвеждат през влагалището и маточната шийка.

Ендометриална аблация – с помощта на инструмент в маточната кухина се насочва топлина, микровълнова енергия или гореща вода, които въздействат върху маточната лигавица, намаляват менструалното кървене и могат да премахнат субмукозни възли. Не се прилага при жени, които не са завършили репродуктивните си планове. След приложението на този метод е необходимо проследяване, тъй като е възможно да възникне извънматочна бременност (най- често в маточните тръби).

Оперативни методи на лечение при миома на матката

Традиционните оперативни методи са:

Абдоминална миомектомия – при големи, множествени и/или дълбоко разположени възли се препоръчва този метод на жени, които все още не са завършили репродуктивните си планове.

Хистеректомия – единственото перманентно решение при наличието на миома на матката. Отстраняването на матката може да бъде съчетано и с премахване на яйчниците и окончателно настъпване на менопауза, ако не последва прием на хормонални препарати или те да бъдат запазени. Прилага се при жени, които за завършили репродуктивните си планове.

Индикации за извършването на оперативна намеса при миома на матката са:

  • Проява на анемичен синдром.
  • Ако състоянието е причина за репродуктивни неудачи или спонтанни аборти.
  • Появата на некроза, инфекция или злокачествено израждане на миомния възел.
  • Голям размер
  • Торзия на миомния възел, което е причина за остър хирургичен корем и е спешно, животозастрашаващо състояние.
  • При бързо нарастване на миомния възел.

По време на бременност при наличието на миомен възел се изисква активно наблюдение.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Миома на матката