Начало / Женско здраве / Как да предизвикате менструация по-рано?

Как да предизвикате менструация по-рано?

апр. 10, 2019

как да предизвикате менструация по-рано

Най-вероятно на много жени по света се е случвало да планират почивка или друго важно събитие и да се окаже, че точно тогава се очаква и да бъдат в цикъл. В такива моменти жените започват да обмислят варианти как биха могли да предизвикат менструация по-рано от очакваното. Не е препоръчително за подобно нещо да използвате медикаменти, защото това може да обърка хормоналния баланс във вашето тяло и да причини последващи проблеми. Има обаче някои натурални методи, които може да изпробвате, за да стимулирате менструация по-рано от очакваното. Ето и някои от тях:

Витамин Ц

Няма точно научно доказателство, че този витамин може да предизвика менструация, но когато започнете да търсите информация по въпроса той е едно от първите средства, което се споменава. Една от вероятните причини за това е, че този витамин може да повиши нивата на хормона естроген и обратно да понижи прогестерона. Това води до контрахиране на матката и в резултат може да започне отлющване на лигавицата на матката и впоследствие менструация.

За да изпробвате този метод може да приемате хранителни добавки с витамин Ц или просто да похапвате повече храни с високо съдържание на витамин Ц, като например цитрусови плодове, боровинки, броколи, спанак, зелени и червени чушки, домати.

Джинджифил

Подобно на витамин Ц се смята, че джинджифилът съшо предизвиква контрахиране на матката и може да стимулира по-ранна менструация. Въпреки това твърдението остава непотвърдено. Ако все пак искате да изпробвате дали джинджифилът може да помогне запарете няколко парченца от корена в купа с вода. След като заври отцедете и добавете малко мед и лимон и изпийте чая.

Внимавайте с какво се храните

Правилното хранене може да се отрази на цялостното ви здравословно състояние. Ограничете до минимум приемът на обработени храни и такива с високо съдържание на сол, защото тя води до задръжка на течности в тялото и още по-лошо и до чувство на подуване по време на менструация. Недостатъчния прием на желязо също се отразява негативно върху менструалния цикъл.

Ограничете стресът

Стресът много често може да е причината за закъснял цикъл. Когато сме стресирани в тялото ни се увеличава количеството на хормоните кортизол и адреналин. Това от своя страна може да попречи на освобождаването на хормоните естроген и прогестерон в тялото на жената, които са от особено значение за менструалния цикъл.

Антидотът на стреса е релаксацията. Има много начини да се справите със стреса. Някои от по-честите съвети за справяне са:

  • намаляване на натовареността на работното място
  • прекарване на повече време с близките хора
  • физически упражнения
  • отдаване на любимо хоби.

Топъл компрес

Топлият компрес или една топла вана може да свърши чудеса за напрегнатите ви мускули и за подобряване на емоционалното ви състояние. Някои жени смятат, че поставянето на шише със затоплена вода в областта на корема може да подпомогне кръвообращението в тази област и да стимулира по-ранна менструация.