Начало / Женско здраве / Как да разпознаете овулацията?

Как да разпознаете овулацията?

дек. 22, 2016

овулация

Обикновено менструалният цикъл на жената трае около 28-31 дни и някъде по средата настъпва овулацията – периода, в който от яйчниците се отделя яйцеклетка, годна за оплождане. Тези 1-2 дни на овулация са и времето, когато жената може да забременее, ако има непротектиран полов контакт. Жените се опитват да открият признаци на своето тяло, по които да разберат кога точно настъпва овулация, за да могат да знаят кога са най-големи шансовете им да забременеят. Ето и някои признаци, по които може да познаете, че сте в овулация:

Водете си календар

Много жени си записват денят от всеки месец, в който настъпва менструация, за да могат да изчислят колко е дълъг менструалният цикъл при тях и кога горе-долу се пада овулацията при тях. При голям процент от жените обаче менструацията е доста нередовна и на този начин за разпознаване на овулация не може да се разчита, особено ако така смятате да се предпазвате от нежелана бременност.

Следене на базалната температура на тялото

За да забележите тази промяна трябва старателно да си записвате температурата всеки ден от цикъла си, малко след събуждане, преди да сте станали от леглото. За целта ще се нуждаете от термометър. Вече на пазара има налични „фертилни“ термометри, които отчитат разлики в температурата до 0.05 градуса Целзий. Преди овулация температурата се понижава с до 0.5 градуса, а един ден след това се повишава. По това някои жени разпознават, че са в овулация.

Промяна в цервикалния мукус

За да разпознаете овулацията трябва да наблюдавате и нормалната вагинална секреция, която всяка жена има. По време на отделяне на зряла яйцеклетка този секрет се променя и става по-гъст и кремав, което се дължи на хормона естроген, чиито нива са повишени по време на овулация.

Промяна в позицията на шийката на матката

Овулацията не е напълно скрит процес. След като тялото ви засече промените в хормоналните нива, които индикират отделянето на зряла яйцеклетка, то започва да се подготвя за предстояща бременност и създава условия най-подходящи за оплождането на яйцеклетката от един сперматозоид. Един симптом, който жените могат да усетят е позицията на шийката на матката – този малък отвор, който свързва вагината и матката, който се разпъва по време на раждане, за да позволи преминаването на тялото на бебето. По време на овулация шийката на матката се придръпва леко назад и нейният отвор става по-мек и леко се отваря, докато през останалото време при допир той се усеща твърд и стегнат. Някои жени могат лесно да усетят тези промени, като се преглеждат сами, докато за други това е по-трудно.

Някои други вторични симптоми, по които може да разпознаете овулацията са:

  • повишена чувствителност и болезненост на гърдите
  • повишено либидо
  • задържане на течности
  • леки крампи или болки в едната половина на тазовата област
  • подуване на корема.