Начало Женско здраве Как се диагностицира ендометриоза?

Как се диагностицира ендометриоза?

как се диагностицира ендометриоза
как се диагностицира ендометриоза

Ендометриум се нарича лигавицата, постилаща маточната кухина. Нормално тя се среща само там. Ендометриозата е състояние, при което извън маточната кухина съществува функционираща ендометриална тъкан. Това е естроген-зависимо заболяване доброкачествено по своята същност с бавен, но непрекъснато прогресиращ ход.

За поставяне на диагнозата ендометриоза се използват следните методи:

Анамнеза
Един от основните симптоми, за които съобщават пациентките е засилваща се дисменорея (болезнена менструация) или появата на дисменорея при предшестваща неболезнена менструация. Болката може да се локализира над симфизата, в областта на сакрума, ректума, перинеума и трудно се повлиява от рутинно обезболяване. Диспареунията (болезненост при полов контакт) е също характерен симптом. Менструалните смущения са по-редки. Най-често жените с ендометриоза имат регулярни овулаторни менструации. Могат да са  налице още симптоми като: диария по време на менструация, тенезми, ректални болки, болезнена дефекация и кръв в изпражненията. Засягането на пикочния мехур може да причини дизурия (болезнено уриниране) и хематурия (кръв в урината) по време на менструация. Ендометриозата може да доведе и до стерилитет поради сраствания около тръбите и яйчниците, нарушен мотилитет на маточните тръби, нарушена овулация и променен състав на перитонеалната течност.

Има големи вариации в клиничната картина при всяка жена – някои са асимптомни (нямат оплаквания).

Гинекологичен преглед
По време на обичайния гинекологичен преглед трябва да се оцени позицията, размерите и подвижността на матката. Разрастването на функциониращ ендометриум извън кухината на матката води до образуването на сраствания, които могат да променят мястото на матката и да я фиксират в слабоподвижна позиция. При оглед със спекулум могат да се видят морави ендометриоми на влагалищния форникс или шийката. При палпация в напреднал стадий се намира матка в положение ретроверзио фиксата (при това положение ъгълът, сключен между влагалището и матката, е отворен назад), аднексите са срастнали към матката, сакроутеринните връзки са задебелени,  нодулирани (с възли), налице е силна палпаторна болезненост и особено при раздвижване на шийката. При съмнение за ендометриоза гинекологичния преглед е най-добре да се извършва предменструално. Предменструалното изследване е най-точно и достоверно, защото под влияние на хормоните ектопичните ендометриални огнища стават по-големи по размери, напрегнати и болезнени.

Ехография
Чрез изследването могат да се диагностицират яйчникови кисти и маточни фибриноиди (съединителна тъкан), характерни за еднометриозата. Ултразвуковото изследване също е най-удачно да се извърши предменструално.

Лапароскопия
Лапароскопията е най-сигурният съвременен метод за откриване на ендометриозата. При ендоскопският оглед се откриват и най-ранните ендометриозни огнища, които могат да имат различен цвят и вид.

Окончателната диагноза се поставя въз основа на хистологично изследване на биопсичен материал, взет от вероятното ендометриозно огнище.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Ендометриоза