Меню

Ендометриум се нарича лигавицата, постилаща маточната кухина. Нормално тя се среща само там. Ендометриозата е състояние, при което извън маточната кухина съществува функционираща ендометриална тъкан. Това е естроген-зависимо заболяване доброкачествено по своята същност с бавен, но непрекъснато прогресиращ ход.

За поставяне на диагнозата ендометриоза се използват следните методи:

Анамнеза
Един от основните симптоми, за които съобщават пациентките е засилваща се дисменорея (болезнена менструация) или появата на дисменорея при предшестваща неболезнена менструация. Болката може да се локализира над симфизата, в областта на сакрума, ректума, перинеума и трудно се повлиява от рутинно обезболяване. Диспареунията (болезненост при полов контакт) е също характерен симптом. Менструалните смущения са по-редки. Най-често жените с ендометриоза имат регулярни овулаторни менструации. Могат да са  налице още симптоми като: диария по време на менструация, тенезми, ректални болки, болезнена дефекация и кръв в изпражненията. Засягането на пикочния мехур може да причини дизурия (болезнено уриниране) и хематурия (кръв в урината) по време на менструация. Ендометриозата може да доведе и до стерилитет поради сраствания около тръбите и яйчниците, нарушен мотилитет на маточните тръби, нарушена овулация и променен състав на перитонеалната течност.

Има големи вариации в клиничната картина при всяка жена – някои са асимптомни (нямат оплаквания).

Гинекологичен преглед
По време на обичайния гинекологичен преглед трябва да се оцени позицията, размерите и подвижността на матката. Разрастването на функциониращ ендометриум извън кухината на матката води до образуването на сраствания, които могат да променят мястото на матката и да я фиксират в слабоподвижна позиция. При оглед със спекулум могат да се видят морави ендометриоми на влагалищния форникс или шийката. При палпация в напреднал стадий се намира матка в положение ретроверзио фиксата (при това положение ъгълът, сключен между влагалището и матката, е отворен назад), аднексите са срастнали към матката, сакроутеринните връзки са задебелени,  нодулирани (с възли), налице е силна палпаторна болезненост и особено при раздвижване на шийката. При съмнение за ендометриоза гинекологичния преглед е най-добре да се извършва предменструално. Предменструалното изследване е най-точно и достоверно, защото под влияние на хормоните ектопичните ендометриални огнища стават по-големи по размери, напрегнати и болезнени.

Ехография
Чрез изследването могат да се диагностицират яйчникови кисти и маточни фибриноиди (съединителна тъкан), характерни за еднометриозата. Ултразвуковото изследване също е най-удачно да се извърши предменструално.

Лапароскопия
Лапароскопията е най-сигурният съвременен метод за откриване на ендометриозата. При ендоскопският оглед се откриват и най-ранните ендометриозни огнища, които могат да имат различен цвят и вид.

Окончателната диагноза се поставя въз основа на хистологично изследване на биопсичен материал, взет от вероятното ендометриозно огнище.

Прочетете за:
Ендометриоза

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!