Начало / Женско здраве / Как се диагностицира миома на матката?

Как се диагностицира миома на матката?

юли 29, 2020

диагностицира миома на матката

Миомата е доброкачествен естрогензависим тумор на матката, произхождащ от миометриума (мускулния слой на стената на матката). Среща се най-често във възрастта между 30 и 50 години. По-често се наблюдават при нераждали жени.

Миомите показват разнообразие, както по отношение на размерите си, така и по брой – единични или множествени.

Причини за възникване на миомата са неизяснени. Но роля играе наследствеността, както и наличието на придружаващи заболявания като затлъстяване, мастопатия или ендометриоза.

Как се диагностицира миома на матката?

За поставяне на диагнозата миома на матката се използват следните методи:

Анамнеза

Най-честият симптом са неправилните маточни кръвотечния – метрорагия (кървене извън периода на нормалната менструация) или хиперменорея (обилно менструално кървене). Количеството на загубената кръв е различно, в зависимост от разположението на миомните възли.

Болката е друг възможен симптом. Тя може да се съчетае и с повишаване на телесната температура.

Могат да настъпят смущения и в микцията и дефекацията. В случаите, при които миомите нарастват към пикочния мехур е възможно да има често уриниране или болезненост при уринирането. Те са предизвикани от притискането на пикочния мехур като понякога изпразването му се затруднява и довежда до задържане на урина и възможност за инфекция. В случай, че миомите притискат ректума може да има оплаквания и от запек.

Миомите могат да доведат и до стерилитет поради нарушаване формата на маточната кухина.

Гинекологичен преглед

При оглед със спекулум маточната шийка е без отклонения. При бимануалния преглед се палпират неравности по повърхността на матката, които са твърди на пипане и се движат заедно с маточното тяло.

Лабораторни изследвания

Пълната кръвна картина може да покаже наличието на анемия с намалени стойности на еритроцитите и хемоглобина. Това се дължи на честите кръвотечения.

Ехография на малък таз

Чрез ехография на малкия таз може да се визуализират формациите, както и тяхната локализация, отношението им спрямо маточната кухина, евентуално наличие на некрози и размекване.

Компютърна томография(КТ) или ЯМР

Тези образни изследвания могат да покажат по-точно размера и местоположението на миомите, да идентифицират различни видове тумори и да помогнат за определяне на подходящите възможности за лечение. ЯМР се използва най-често при жени с по-голяма матка или при жени, наближаващи менопаузата.

Хистероскопия

Представлява директен оглед на кухината на матката с помощта на хистероскоп – инструмент, съчетаващ оптична система и осветително тяло. За нормалното протичане на изследването e необходимо раздалечаването на предната и задната маточни стени. Това се постига чрез използването на специален разтвор.

Хистеросалпингография

Представлява контрастно рентгеново изследване на матката и фалопиевите (маточните) тръби. Спомага за установяване на различни патологични състояния, засягащи матката като наличието на миома.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Миома на матката
Хистероскопия