Начало / Женско здраве / Как се променя вагината с напредване на възрастта?

Как се променя вагината с напредване на възрастта?

юни 21, 2017

вагина

След преминаването на пубертета може би сте си мислили, че тялото ви няма да се променя повече, но това разбира се не е така. Всички органи в нашето тяло непрекъснато се изменят, включително и репродуктивните. На около 20 годишна възраст жената е достигнала зряла репродуктивна възраст. Постепенно обаче започват да настъпват някои промени във вагината, които жената може сама да забележи и усети.

Някои от по-характерните промени, които се наблюдават във вагината на жената през годините са:

През 30-те си години жените, които приемат орални противозачатъчни могат да започнат да изпитват известна вагинална сухота. Причината за това може да се дължи на факта, че тези медикаменти спират овулацията при жената и това води до намалено естествено овлажняване на вагиналната лигавица.

Края на 20-те си години и през третото си деситилетие са най-честите години, през които жените се решават да имат деца, а през периода на бременността настъпват и най-сериозните промени във вагината. Някои от тях не са толкова приятни – например при определен процент жени по време на бременноста могат да се появят разширени вени на вагината. Варикозните вени са по-характерни за последните месеци на бременността, когато плода нараства най-интензивно.

Друга промяна, която може да забележите по време на бременността е промяна в цвета на вулвата. Това се дължи на хормоните, които се отделят в по-голямо количество през този период. След раждането често вулвата възстановява нормалният си цвят.

Благодарение на еластичността си и добро кръвоснабдяване вагината възвръща нормалния си вид няколко месеца след като родите.

Ако редовно епилирате интимната си област след навършване на 40-годишна възраст може да забележите промяна в пигментацията на вагината. Освен това след тази възраст обикновено и окосмяването започва постепенно да се редуцира.

Тези промени се дължат на постепенният спад на хормона естроген, което е характерно за пременопаузата. В резултат на този спад може да започнете да изпитвате известна вагинална сухота и болезненост по време на сексуален контакт.

През 50-те години на жената, когато тя в повечето случаи вече е навлязла в периода на менопауза все по-често започва да се оплаква от болка по време на секс, често съпроводена с раздразнение на вагиналната лигавица.

Постепенно с напредване на годините тазовите мускули, които поддържат еластичността на вагината започват да се отпускат и в резултат на това и тя губи своя стегнат вид. При някои жени дори може да се стигне до по-тежки промени и да настъпи пролапс на влагалището. Това е проблем, който трябва да се коригира хирургично, защото често е съпроводен и със сериозен дискомфорт за жената.

Прочетете за:
Анатомия на влагалището (вагината)