Начало / Женско здраве / Как може да ускорите менструацията си?

Как може да ускорите менструацията си?

ное. 24, 2017

ускорите менструацията

Има моменти в живота на всяка жена, в които й се иска цикълът й да дойде по-бързо. Някои специални моменти, като срещи, конференции или почивки могат да бъдат провалени от дискомфорта, който често съпровожда менструацията.

Как да ускорите менструацията си?

Има някои естествени и безвредни методи, с помощта на които е възможно да стимулирате менструацията си, като например:

Планирайте добре

Предварителното планиране е от изключителна важност. Когато сте наясно кога точно ще е важното за вас събитие, изчислете с каква продължителност средно е менструалният ви цикъл и кога се очаква следващата ви менструация. Може да ви направи впечатление, че някои месеци, през които сте били по-стресирани менструалният ви цикъл се е скъсил или удължил, например. След като имате тази информация ще ви е по-лесно да предприемете подходящите мерки.

Секс

Някои проучвания сочат, че по време на сексуален контакт се повишава кръвотока в областта на таза, включително и към матката, което може да послужи като стимулиращ фактор за по-бързо отлющване на лигавицата й. В резултат на това менструацията може да настъпи по-рано. Разбира се по време на секс трябва да използвате предпазни средства, защото иначе има риск да забременеете.

Поддържайте теглото си в норма

Жените с излишно количество мастни клетки в тялото имат по-голямо количество от хормона естроген, докато обратно в тялото на по-слабите жени се синтезира по-малко от този хормон. И двете крайности в количеството на естрогена могат да нарушат ритмичността на менструалният цикъл. Затова и експертите препоръчват да се поддържа нормално телесно тегло, при което има по-малък риск от хормонален дисбаланс. За да постигнете тази цел ще е нужно да сте физически активни, да тренирате.

Ограничете стреса в живота си

Стресът може да способства за това менструацията да е съпроводена с подчертан дискомфорт и болезненост. Той също може да допринесе за скъсяване или удължаване на менструалният цикъл. По време на стрес в тялото ви се отделят повече стресови хормони адреналин и кортизол. Когато те са в по-голямо количество пречат на отделянето на хормоните, свързани с фертилността, а оттам и до нарушаване на менструалният цикъл. Намерете си свой начин как да се справяте с напрежението от работното място и ежедневието. Намирайте време за разходки и почивка, през които да се освободите от негативните емоции.

Приемайте медикаменти

Според акушер-гинеколозите един от най-ефективните начини за регулиране на менструалният цикъл е приемът на противозачатъчни, особено при жени, страдащи от синдром на поликистозните яйчници. Противозачатъчните балансират нивата на хормоните естроген, прогестерон и тестостерон в организма на жената. В редки случаи, ако е много наложително на жената могат да бъде инжектиран хормонален препарат, който да стимулира менструацията.