Начало / Женско здраве / Причини за кафеникаво кръвотечение при жените

Причини за кафеникаво кръвотечение при жените

фев. 15, 2017

кафеникаво кръвотечение

Менструалната кръв обикновено има ярко до тъмночервен цвят и може да има наличие на малки кръвни съсиреци. Понякога обаче тя може да изглежда кафеникава или дори черна, но това не е повод за някакво сериозно притеснение и е често срещано при жените. По време на менструацията кръвоточението може да променя своето количество, консистенция и цвят.

Основната причина за по-кафеникавата кръв е разрушаването на червените кръвни клетки, поради оксидация, действието на някои бактериални ензими или контакт на менструалната кръв с някои химически субстанции, които могат да предизвикат по-бързо от нормалното разрушаване на еритроцитите.

Нормално менструалната кръв произхожда от матката и се дължи на излющването на нейният най-горен слой – ендометриум. Понякога обаче кървенето може да идва от друго място, като например вагината, маточната шийка или дори маточните тръби.

В такива случаи първото, което трябва да се уточни е да се отдиференцира дали кървенето се дължи на менструация или не. Наличието на други придружаващи симптоми като коремна болка, наличие на голямо количество съсиреци или други тъкани в кръвта могат да насочат специалиста към съответната вероятна диагноза.

Какви са най-честите причини за кафеникаво кръвотечение?

Задържан период

Задържаният мензис не е рядко срещан феномен. Кръвта, която трябва да се отдели по време на мензис може да се задържи в матката, поради неперфориран химен, например, при момичета, които все още не са имали сексуални контакти. Друга причина може да бъде нередовната смяна на тампони по време на менструация.

При по-възрастните жени физиологичното стесняване на маточната шийка може силно да затрудни кръвотока по време на мензис и да стане причина за задържан период.

Спонтанен аборт

По-честа причина за кафеникаво кръвотечение, което не е свързано с менструацията е спонтанният аборт. При него има отделяне на кафеникава кръв с наличие на тъкани и кръвни съсиреци.

Понякога кръвта и плодните части могат да се задържат в матката и тогава да настъпи така нареченият задържан аборт. След известно време жената може да се оплаче от кафеникаво кръвотечение, много често с неприятен мирис.

Тазова възпалителна болест

Инфектирането на вагината, маточната шийка или матката може да стане причина за поява на кафеникаво кръвотечение. Най-често срещаните инфекции в този случаи са полово-предавани, като гонорея и хламидия например.

Обикновено кафеникавото течение е съпроводено още с неприятно миришещ секрет, болка в таза, повишаване на телесната температура и болка по време на уриниране или сексуален контакт.

Маточни полипи

Маточните полипи са доброкачествени образувания, които нарастват от средния мускулен слой на матката, известен като миометриум.Те са честа причина за кафеникаво кръвотечение, несвързано с менструацията. При жените с маточни полипи менструациите могат да бъдат необичайно дълги, обилни и болезнени.

Рак

Ракът е друга възможна причина за кафеникаво кръвотечение. По-често за такава диагноза се мисли при по-възрастни жени, които са навлезли в менопауза. Появата на кафеникаво течение след този период насочва най-често диагностичното мислене към възможно онкологично заболяване, като рак на маточната шийка или рак на яйчниците.