Начало / Женско здраве / Киста на жълтото тяло (лутеинова киста на яйчника)

Киста на жълтото тяло (лутеинова киста на яйчника)

апр. 30, 2019

киста на жълтото тяло

Кистата на жълтото тяло представлява вид функционална киста на яйчника, която се формира след овулация. В повечето случаи протича безсимптомно и изчезва от само себе си без никакви усложнения.

Какво представлява жълтото тяло?

Жълтото тяло (corpus luteum) се образува на мястото на пукнатия Граафов фоликул. По време на овулация настъпва разкъсване на зрелия Граафов фоликул и отделяне на годната за оплождане яйцеклетка. След пукването на фоликула от разкъсаните съдове се излива кръв в кухината му. Клетките на фоликуларната стена бързо нарастват и изпълват кухината на фоликула. Между тах се разрастват и кръвоносни съдове. В цитоплазмата на фоликуларните клетки се натрупва жълт пигмент, наречен лутеин и се образуват лутеинови клетки. Тези клетки произвеждат прогестерон и малко количество естроген.

Ако отделената яйцеклетка не се оплоди, жълтото тяло претърпява обратно развитие и се формира corpus albicans. При оплождане на отделената яйцеклетка се образува жълто тяло на бременността. То съществува почти през цялата бременност, но след третия лунарен месец плацентата започва да продуцира прогестерон и функцията на жълтото тяло постепенно се понижава.

Как се формира киста на жълтото тяло (лутеинова киста)?

Лутеиновите кисти произхождат от хематом на жълтото тяло. Нормално в кухината на разкъсания зрял фоликул се излива кръв, но при голям кръвоизлив се образува хематом на жълтото тяло. Кръвта може да се резорбира и течността в кухината на кистата да стане жълтеникава.

Размерът на лутеиновите кисти най-често варира между 2 и 4 сm.

Различават се два вида кисти на жълтото тяло:

  • киста на жълтото тяло извън бременност – възникват при жени в репродуктивна възраст
  • киста на жълтото тяло по време на бременност.

При жени, при които се провежда хормонална стимулация на яйчниците могат да се образуват т.нар. тека-лутеинови кисти. Такива кисти се наблюдават и при ендогенно високи нива на човешкия хорионгонадотропен хормон (ЧХГ), например при трофобластна болест. Тека-лутеиновите кисти често са двустранни и достигат големи размери.

Какви са симптомите при киста на жълтото тяло?

Кистата на жълтото тяло извън бременност най-често е едностранна и съдържа бистра течност с жълточервеникав цвят. Обикновено липсват симптоми. Повечето жени дори не разбират, че имат киста на жълтото тяло, тъй като тя изчезва след няколко седмици.

Най-честото оплакване при наличие на лутеинова киста е дискомфорт или тежест ниско в корема. Възможни са и нарушения на менструалния цикъл.

Рядко кистата на жълтото тяло може да причини усложнения. Може да настъпи руптура (разкъсване) на кистата и излив на кръв в перитонеалната кухина.

При голяма киста на краче може да настъпи торзия (усукване) на кистата, при което се появява остра болка ниско долу в корема.

Лутеиновата киста по време на бременност е едностранна и може да достигне големи размери. Кистозната формация се развива бързо, има гладка повърхност и сивокафяв цвят. В повечето случаи кистата се резорбира самостоятелно през втората половина на бременността.

Как се диагностицира лутеиновата киста на яйчника?

Кистите на жълтото тяло обикновено се откриват случайно при гинекологичен преглед – палпира се уголемен и болезнен яйчник или при ултразвуково изследване, при което се установява големината, формата и повърхността на яйчника.

Какво е лечението при киста на жълтото тяло?

Много от лутеиновите кисти изчезват спонтанно, поради което се препоръчва само наблюдение. Необходимостта от лечение зависи от големината на кистата и от симптомите, които причинява.

Спешно оперативно лечение се налага при руптура на кистата с кървене в коремната кухина, както и при торзия на кистата.

Прочетете за:
Анатомия на яйчника
Доброкачествени образувания на яйчника