Начало / Женско здраве / Кожни промени по време на менопауза

Кожни промени по време на менопауза

апр. 25, 2017

менопауза

Менопаузата е много сложен и деликатен период, през който преминава всяка жена след 45 – 50 годишна възраст. Менопаузата се дължи на спад на женските полови хормони и спиране на образуването на зрели яйцеклетки всеки месец. На тази промяна в хормоналните нива се дължат и редицата оплаквания, които жените имат през този период.

Едни от най-честите симптоми, за които жените съобщават са чести изпотявания, особено през нощта, топли вълни и резки промени в настроенията. В допълнение надбъбречните жлези и яйчниците на жените в менопауза секретират по-големи количества мъжки полови хормони. Ето защо жените се оплакват и от задебеляване на гласа, повишено окосмяване.

Хормоналните промени, които настъпват в организма на жената по време на менопаузата са причина и за някои промени в състоянието на кожата. Намаляват колагена и еластина в кожата. Тъй като колагена спомага за еластичността и дебелината на кожата, намаляването на неговото количество логично води и до изтъняване на кожата. Жените могат да забележат, че имат повече бръчки и кожата им е станала по-отпусната от преди. Други кожни промени, за които съобщават жени, преминаващи през менопауза са:

Акне

Акнето често е резултат от хормонален дисбаланс и приблизително 50% от жените в менопауза имат подобно оплакване. Както и когато сте били тинейджъри и сега важи същото правило – старайте се да поддържате кожата възможно най-чиста. Почиствайте кожата с вода и мек сапун. Може да обсъдите с вашия лекар използването на салицилов спирт или ретинол, тъй като и двете съставки отпушват порите и действат като естествени ексфолианти.

Възрастови кожни петна

При някои жени възрастта си личи с бръчки и фини линии, докато при други се появяват възрастови кожни петна. Обикновено това зависи от генетична предразположеност, но прекаленото излагане на кожата на слънце през годините може да действа като способстващ фактор. Съветите на специалистите са да се използва слънцезащитен крем винаги когато се излиза на слънце. Така ще предпазите кожата от увреждане и последваща поява на кожни петна с напредване на годините.

Дълбоки бръчки

С понижаването на нивата на естроген, намалява количеството и на колагена, което става причина за поява на по-дълбоки бръчки и загуба на еластичността на кожата. Използването на ретинол ще подпомогне по-добрият тонус и еластичност на кожата и ще стимулира продукцията на колаген.

Паяковидни вени

Хормоналните промени по време на менопауза и излагането на слънчевите лъчи могат да станат причина за поява на паяковидни вени по лицето и долните край ници. Те представляват малки разширени кръвоносни съдове в повърхностните слоеве на кожата. Те са безобидни, но не изглеждат особено добре и някои жени се срамуват от тях и търсят начини да се справят с този проблем.

Диета, богата на витамин К и витамин Ц може да ви помогне да подобрите вида на кожата. Добрият грим също е едно решение за прикриване на зачервяването, което често съпътства паяковидните вени. Лазерните процедури могат да решат проблема ви за по-дълъг период от време и може да се консултирате с дерматолог, който да прецени дали при вас са подходящи такъв вид процедури.