Начало / Женско здраве / Късна менопауза – причини, рискове

Късна менопауза – причини, рискове

авг. 6, 2018

късна менопауза

Менопаузата обикновено настъпва при жени на възраст между 45 и 55 години, като 51 е средната възраст на жените, достигащи менопауза. При някои жени менопаузата може да настъпи преди 45- годишна възраст – преждевременна менопауза. В тези случаи трябва да се търси причината, тъй като ранната менопауза може да бъде симптом на заболяване, например на щитовидната жлеза. Понякога менопаузата настъпва по-късно, след 55- годишна възраст – късна менопауза. Оперативното отстраняване на двата яйчника преди нормалното настъпване на менопауза довежда до т. нар. хирургична менопауза.

Какви са причините за късна менопауза?

  • Генетична предиспозиция

Ако майката е навлезнала в менопауза след 55-годишна възраст, то има голяма вероятност това да се случи и при нейната дъщеря.

  • Затлъстяване

Късната менопауза се среща по-често при жени със затлъстяване. Това е така защото мастните клетки продуцират естроген. Поддържането на нормално телесно тегло може да помогне за намаляване на редица рискове за здравето на жената.

  • Прием на хормонални препарати

Една жена може да има късна менопауза ако поддържа абнормно високи нива на естроген.

  • Късна бременност

Въпреки че е рядко, някои жени могат да заченат и да родят на 50 години. Това може да забави менопаузата, защото женското тяло се адаптира към хормоналните промени, които настъпват през бременността. Всяка бременност има огромно влияние върху хормоналните нива. Ако една жена на 50-годишна възраст преживее бременност, тя ще повлияе на нейните хормони.

Какви ефекти има късната менопауза върху здравето на жената?

Навлизането в менопауза по-късно в живота означава, че жената има полови хормони по-дълго време от жените, които влизат нормално в менопауза. Това може да има както положителни, така и негативни ефекти върху нейното здраве.

Негативни ефекти на късната менопауза

При жените, които имат късна менопауза се наблюдава повишен риск от развитие на рак на гърдата, на яйчниците и на матката. Това се дължи на удълженото време, през което женското тяло произвежда естроген.

Рискът от рак на яйчника поради продължително излагане на естроген е по-висок при жени, които освен късна менопауза са имали и ранно менархе (първа менструация) и не са били бременни.

Редовната мамография, цитонамазка и гинекологични прегледи са особено важни при жени с късна поява на менопауза.

Позитивни ефекти на късната менопауза

Жените с късна менопауза страдат по-малко от остеопороза, имат по-здрави кости и по-малко фрактури. Това е така, защото колкото по-дълго яйчниците на жената произвеждат естроген, толкова по-дълго ще се забави развитието на остеопорозата.

Жените, които навлизат в менопауза след 55-годишна възраст живеят по-дълго, защото естрогена има роля за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, които са една от главните причини за смърт при жените.

Естрогенът е отговорен и за еластичността на кожата, което означава, че жените с късна менопауза имат по-еластична кожа и по-малко бръчки.