Начало / Женско здраве / Менопаузата може да предизвика болестта на Алцхаймер

Менопаузата може да предизвика болестта на Алцхаймер

окт. 12, 2017

менопауза

Менопаузата предизвиква метаболитни промени в мозъка, които могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер, показва ново проучване, публикувано в сп. PLoS One.

Д-р Лиса Москони от университета „Корнел“ и нейните колеги обясняват, че след напредналата възраст, женският пол е втория най-голям рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер.

Менопауза и болест на Алцхаймер

Въпреки, че механизмите, отговорни за този повишен риск все още не са известни, предишни изследвания са показали, че прехода към менопаузата има потенциална роля.

Този преход включва метаболитни и неврологични промени, които авторите на проучването са изследвали.

Екипът от американски учени са използвали позитронна емисионна томография (ПЕТ скенер), за да проучат как мозъците на 43 жени метаболизират глюкозата, която е основен източник на енергия за мозъчните клетки.

Известно е от предишни проучвания, че ниските нива на глюкозата предхождат и дори стимулират развитието на болестта на Алцхаймер.

Участничките в проучването са били на възраст между 40 и 60 години, като 15 от тях са били в пременопауза, 14 в перименопауза и 14 в менопауза.

Проучването е показало, че перименопаузалните и постменопаузалните жени са имали по-ниски метаболитни нива на глюкозата, в сравнение с жените, които са били в предменопауза.

В допълнение към този така наречен хипометаболизъм учените са открили признаци на митохондриална дисфункция, което означава, че мозъчните клетки не са толкова ефективни при преработването на енергията.

Ключов ензим, наречен митохондриална цитохромна оксидаза е бил в по-малко количество при жените в менопауза и перименопауза. Тези жени са показали значително по-лоши резултати на тестовете за памет.

Известно е, че когнитивният спад е свързан с менопаузата и авторите предполагат, че дефицитът на естроген, който е характерен за менопаузата, може също да бъде отговорен за невродегенеративните изменения, възникваща при болестта на Алцхаймер.

Според авторите на проучването понижаването на естрогена при жените в менопауза означава загуба на ключов невропротективен елемент за мозъка на жените и по-голяма уязвимост на мозъка.

Това проучване показва, че има възможност, когато жените са на възраст между 40 и 50 години да се открият метаболитните признаци на по-висок риск от Алцхаймер и да се предприемат действия за намаляването на този риск.

Според д-р Москони такива действия за защита на мозъчната активност са консумацията на храни, богати на антиоксиданти, спортуването и провеждането на хормонална заместителна терапия.