Начало / Женско здраве / Менопауза и проблеми с пикочния мехур

Менопауза и проблеми с пикочния мехур

сеп. 1, 2016

менопауза

Промените, които настъпват в организма на жената по време на менопаузата могат да доведат и до проблеми с пикочния мехур и поява на уринарна инконтиненция. При настъпване на менопауза нивата на хормона естроген спадат.

Липсата на естроген може да стане причина за отпускане на тазовите мускули, които са отговорни за поддържането на пикочния мехур и това да доведе до уринарна инконтиненция, което най-просто може да бъде обяснено като неволево изпускане на урина.

Какви проблеми с уринирането се срещат?

Някои от по-често срещаните проблеми с уринирането, които се наблюдават при жените в менопауза са:

Стрес инконтиненция – когато коремното налягане се повиши при кашляне, кихане или вдигане на по-тежки предмети жената може да изпусне малко количество урина. Това е най-често срещаният тип проблем свързан с контрола на пикочния мехур.

Императивна инконтиненция – при този вид инконтиненция сигналът за нужда от уриниране идва много бързо и жените трудно успяват да стигнат до тоалетната. Жените описват позива за уриниране като нетърпим.

Никтуриячесто уриниране през нощта.

Болезнено уриниране – често жените в менопауза имат уринарни инфекции, които са причина за появата на чувство на парене и болка при уриниране.

Какво друго може да причини проблеми с пикочния мехур при жените в менопауза?

Менопаузата може да не е единствената причина за поява на проблеми с пикочния мехур. Други често срещани състояния през този период в живота на жената, които могат да доведат до уринарни проблеми са:

  • инфекции на пикочните пътища
  • увреда на нервите в близост до пикочните пътища в резултат на диабет
  • прием на медикаменти – диуретици
  • затруднено придвижване, поради някаква причина.

Как се диагностицират проблемите с пикочния мехур?

За да постави подобна диагноза вашият лекуващ лекар първо трябва да се запознае с медицинската ви история и да ви прегледа, включително и пикочо-половите ви пътища. Ще се наложи да дадете урина за изследване за възможна инфекция, която да причинява проблемите с уринирането.

В допълнение лекарят може да ви накара да си водите дневник колко пъти изпускате урина неволно и ситуациите, в които се случва това и колко пъти посещавате тоалетната по малка нужда. Тази информация може да помогне за по-лесно поставяне на диагноза.

Какво може да направите, за да се справите с проблема?

Някои промени в начина на живот могат да ви помогнат да си възвърнете контрола над пикочния мехур:

Внимавайте какво пиете – при консумация на кафе, чай или алкохол пикочният мехур се пълни по-бързо и това може да влоши състоянието ви.

Намалете течностите, които приемате в по-късните часове на деня – ако често се будите нощем с позиви за уриниране.

Стегнете мускулите на таза – упражненията на Кегел могат много да ви помогнат в тази насока.

Поддържайте теглото си в норма – излишните килограми водят до допълнително напрежение върху пикочния мехур и могат да влошат оплакванията ви.