Начало / Женско здраве / Как се отразява менструалният цикъл на кожата?

Как се отразява менструалният цикъл на кожата?

сеп. 16, 2016

кожата

Менструалният цикъл влияе не само на настроението на жената. Много често жените съобщават, че кожата и косата им се омазняват по-лесно в определени периоди от месеца. Тези промени се дължат на същите хормони, които са отговорни и за регулацията на менструалния цикъл. Промените в кожата могат да се проследят през различните дни от месеца, като резултат от флуктуацията на хормоните.

Ден 1-7

През първите дни от менструалния цикъл в тялото на жената се образува по-голямо количество простагландини (субстанции подобни на хормоните), които са отговорни за контракциите на маточните стени по време на менструация. С настъпването на менструацията спадат нивата на хормоните прогестерон и естроген.

Простагландините увеличават чувствителността на кожата към болкови стимули, поради което извършването на някои козметични процедури на лицето през този период може да се окаже изключително неприятно. Тъй като нивата на естрогена и прогестерона през тези дни са ниски кожата ви може да бъде по-суха и бръчките да са по-видими.

Ден 7-10

Вашите яйчници отново започват да произвеждат естроген и това води до повишено образуване и на хормона на щастието серотонин, което и причината да се чувствате по-добре. През тези дни кожата може да изглежда по-добре, по-стегната. Естрогенът стимулира образуването на колаген и в резултат на това се подобрява еластичността и здравината на кожата.

Ден 12-16

Това е периода на овулация, когато от яйчниците се отделя зряла яйцеклетка. В тези дни жените често се чувстват най-добре. Това е начинът на природата да ви помогне да създадете своето потомство. Хормоните естроген и лутеинизиращия хормон са с най-високите си стойности. В резултат на това се увеличава продукцията на колаген, порите се свиват, кожата е хидратирана и свежа. Тези дни са най-подходящи за козметични процедури на лицето, тъй като чувствителността на кожата е намалена.

Ден 17-24

Ако не забременеете през периода на овулация тогава нивата на хормоните започват да спадат и тялото стартира подготва за следваща менструация. Един хормон – прогестерон увеличава в известна степен своето количество в кръвта и това може да стане причина за по-лесно омазняване на кожата и жените могат да се оплачат от поява на черни точки или дори гнойни пъпки.

Ден 25-28

Ако яйцеклетката не е оплодена през тези дни нивата и на двата хормона естроген и прогестерон спадат до момента, в който нивата им са толкова ниски, че не оказват влияние върху матката и нейната лигавица се излющва и настъпва менструация. Много често в този период жените съобщават, че чувстват подуване и дискомфорт. Това е така, защото тялото задържа течности.

Вашето настроение също може да бъде засегнато, тъй като ниските нива на естроген се свързват с ниски нива и на хормона серотонин. През тези последни дни от менструалният цикъл кожата на жената става по-суха и бръчките стават по-видими. Едновременно с това лицето може да изглежда по-пухкаво, защото в тялото има задръжка на течности.