Начало / Женско здраве / Чести причини за нередовен менструален цикъл

Чести причини за нередовен менструален цикъл

апр. 5, 2017

менструален

Случвало ли ви се е да пропуснете менструация? Най-вероятно първото, което би ви дошло наум в такава ситуация е, че може би сте бременна. Има обаче още много причини, които могат да доведат до промени в менструалния цикъл на жената. Менструацията зависи от нивата на хормоните в женския организъм, които пък от своя страна се влияят от редица фактори. Около 5% от жените се оплакват от нередовен менструален цикъл.

При жените с нормален менструален цикъл на всеки 25-30 дни се отделя по една нова зряла яйцеклетка. Този период може да бъде малко по-кратък или по-дълъг при всяка една жена, особено през пубертета и преди навлизане в менопауза, но всеки месец жената трябва да има по една менструация.

Освен бременността и навлизането в менопауза, които са две състояния, при които е нормално да няма менструация, някои от другите по-чести причини за нарушаване на регулярността на менструалния цикъл са:

Стрес

Стресът в ежедневието може да повлияе на вашият менструален цикъл. Ако сте много напрегнати е възможно цикълът ви да стане нередовен или да пропуснете менструация.

Когато тялото ви е заето да се справи със стреса мозъкът ви намалява продукцията на  женския хормон естроген и други хормони, нужни за овулацията. Това е защитен механизъм на тялото, за да ви предпази от забременяване в неподходяща и опасна обстановка, а и да пази енергия за по-важни функции.

Прекалено физическо натоварване

Редовните физически упражнения са полезни за здравето, но прекаляването с тренировките не е подходящо за жените. Всъщност претоварването на организма  е една от основните причини за нерегулярен менструален цикъл.

Ниски нива на телесни мазнини

Ако сте с поднормено телесно тегло също има риск от нередовен менструален цикъл. Мазнините в тялото са нужни за производството на хормони и ако те са под нормата тогава тази функция ще бъде затруднена. За жените е важно да знаят, че силно ограничаващите диети с ниско калорийно съдържание не са подходящи, защото могат да нарушат менструалният им цикъл и да доведат до по-сериозни здравословни усложнения.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, при което има нарушаване на хормоналния баланс в организма на жената и пациентките често се оплакват от нередовен или липсващ менструален цикъл. Поликистозните яйчници се съпътстват още и от поява на акне, излишно окосмяване в някои области и наддаване на тегло.

Заболявания на щитовидната жлеза

Промяната във функцията на щитовидната жлеза може да повлияе менструалния цикъл на жената. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират метаболизма и влияят и на продукцията на полови хормони. Промените в нивата на хормоните естроген и кортизол под действието на щитовидните хормони може да стане причина за промени в редовността на менструалния цикъл.