Начало / Женско здраве / Признаци за ниски нива на тестостерон при жени

Признаци за ниски нива на тестостерон при жени

ян. 25, 2017

тестостерон

Много от нас смятат, че тестостеронът е изключително мъжки хормон и не е нужен на женския организъм, но това не е така. Здравето на жената може да бъде силно засегнато, ако този хормон не е в нормални граници.

Тестостеронът в женския организъм се произвежда от яйчниците, като неговите нива постепенно се увеличават по време на пубертета и бременността и спадат с напредването на възрастта и настъпването на менопауза. Но внезапното спадане на нивата на тестостерона може да повлияе негативно на сексуалното желание и емоционалното състояние на жената.

Ето и някои от по-често срещаните оплаквания при ниски нива на тестостерон при жените:

Честа умора

Жените, които страдат от занижени нива на тестостерон в кръвта могат да забележат, че често нямат енергия за изпълнение на ежедневните си задачи и дори нямат желание сутрин да станат от леглото. Физически усилия, които преди не са им пречили и не са водели до умора, сега могат да им се струват непосилни.

Един от знаците, който може да ви помогне да разберете, че има някаква подлежаща причина за вашата хронична умора е това, че тя не се облекчава от почивка и вие не се чувствате освежени след сън, дори и той да е достатъчен.

Нарушения в съня

Ниските нива на тестостерон могат да повлият негативно на съня ви. Някои жени започват да се оплакват от инсомния, често събуждане през нощта или епизоди на сънна апнея. От тези оплаквания сънната апнея е най-опасното състояние, защото увеличава риска от сърдечни проблеми.

Учените все още не са установили защо ниските нива на тестостерон при жените водят до проблеми със съня. Преобладаващата теория е, че хормоналният дисбаланс, който настъпва може да повлияе негативно и на качеството на съня.

Наддаване на тегло

Много често при понижаване на нивата на тестостерона жените се оплакват, че са качили няколко килограма без някаква промяна в хранителните си навици. По-често се наблюдава загуба на мускулна маса за сметка на увеличаване на подкожната мазнина, особено в областта на корема. Този симптом обикновено започва да се проявява след 35 годишна възраст и най-вече след настъпване на менопауза, когато тестостерона значително се понижава в кръвта.

Намалено сексуално желание

С напредването на възрастта много от нас са все по-малко сексуално активни. Но когато нивата на тестостерона в женския организъм са под нормата, тогава жените съобщават, че внезапно желанието им за интимна близост е спаднало значително. Намаленото либидо в такива случаи много често е съпътствано и от вагинална сухота и болезненост при сексуални контакти. Това е така, защото тестостеронът има водеща роля при сексуалната възбуда и при двата пола.

Хормоналната терапия може да ви помогне да си възстановите желанието за секс. Трябва да следвате предписаната от лекар терапия и да не се опитвате сами да се справите с проблема си.

Депресия

Депресията, честите промени в настроението и необяснимите емоционални изблици могат да се дължат на понижаване на нивата на тестостерона при жените. Това е така, защото този хормон има функцията да регулира не само либидото и нивата на енергия в тялото, но и има ключово значение за нашето балансирано емоционално състояние. При ниски нива на тестостерон жените често се оплакват от генерализирана липса на мотивация и загуба на интерес към дейности, които преди са доставяли удоволствие. Много често тези емоционални симптоми при жените се лекуват с антидепресанти и не се мисли за възможността те да се дължат на хормонален проблем.

Прочетете за:
Тестостерон