Начало / Женско здраве / Причини за ниско либидо при жената

Причини за ниско либидо при жената

окт. 17, 2016

ниско либидо

Желанието на жената за интимна близост зависи от много фактори, включително нейното физическо и емоционално състояние, предишният й опит, състоянието на връзката й с партньора и други. Нежеланието за сексуална близост е често срещано състояние при жените, за което те рядко търсят професионална помощ. Истината е, че то може да се дължи на редица причини, които могат да се коригират. Някои от по-често срещаните причини за ниско либидо при жените могат да бъдат физически и психически:

Физически причини

Голям брой заболявания и физикални промени в организма на жената могат да причинят липса на желание за сексуални контакти.

Сексуални проблеми – ако изпитвате болка по време на секс или не успявате да достигнете до оргазъм това може да повлияе на желанието ви за секс и да ви кара да избягвате близост с партньора си.

Медицински причини – редица заболявания могат да доведат до ниско либидо, като например артрит, рак, диабет, високо кръвно налягане, някои неврологични заболявания.

Прием на медикаменти – много медикаменти, предписвани от лекар могат да имат за страничен ефект ниско либидо. Някои от по-известните медикаменти, за които се знаят, че убиват желанието за секс са антидепресантите и антиконвулсантите.

Промени в начина на живот – една чаша вино може да ви помогне да се настроите за интимна близост, но ако прекалите с алкохола това може да има обратния ефект. Същият негативен ефект имат и наркотиците. При тютюнопушенето се намалява притока на кръв към гениталиите и поради тази причина жените пушачки могат да имат по-ниско либидо от останалите.

Хирургични интервенции – всяка една операция, особено такива на гениталиите или за отстраняване на гърда, поради раково заболяване може да понижи либидото на жената. В такива случаи жената може да има нужда от помощта на психолог, който да й помогне да се справи с  промяната, която е настъпила в тялото й.

Менопауза – по време на менопаузата силно намаляват нивата на женския хормон естроген. Това може да доведе до понижено овлажняване на вагината на жената и като резултат жената да започне да изпитва болка и дискомфорт по време на сексуален контакт. Тези негативни промени в някои случаи стават причина за ниско либидо.

Бременност и кърмене – хормоналните промени, които настъпват в организма на жената по време на бременността и периода на кърмене могат да понижат нейното сексуално желание. Разбира се не само хормоналните промени са причината за липсата на желание за интимност с партньора. Умората и промените в тялото на жената, които настъпват и новите отговорности, които идват с появата на бебето могат да повлият негативно на либидото на жената.

Психологични причини

Не е нужно да има физикален проблем за да има жената проблеми с либидото. Има много психологични причини, които могат да доведат до промяна в сексуалното желание. Някои от тях са:

  • Депресия
  • Стрес – както финансов, така и свързан с работата
  • Ниско самочувствие
  • Сексуално малтретиране в миналото
  • Предишен негативен сексуален опит.

Проблеми в отношенията с партньора

За много жени емоционалната близост с партньора е от изключителна важност за интимността между двамата. Затова и проблемите на двойката могат да се отразят негативно на техния сексуален живот. Най-честите проблеми, които се забелязват при двойките и които могат да влошат интимността са:

  • Липса на комуникация между партньорите
  • Изневяра
  • Неразрешени конфликти и спорове.