Начало / Женско здраве / Оофорит – възпаление на яйчниците

Оофорит – възпаление на яйчниците

юни 12, 2018

оофорит

Оофоритът е възпалително заболяване на яйчниците. Най-честата причина за оофорит е бактериална инфекция. Бактериите могат да навлязат в репродуктивните органи при сексуален контакт. В по-редки случаи бактериалната инфекция на яйчниците може да настъпи след раждане, аборт или въвеждане на вътрематочни песари. Понякога оофоритът може да настъпи заедно с възпаление на маточните тръби – салпинго-оофорит

Какви са причините за оофорит?

Причините за оофорит могат да бъдат най-различни, но в повечето случаи това заболяване не се проявява самостоятелно. Това се дължи на анатомичното разположение на яйчниците, която не позволява възникване на първична инфекция в тях. По-често инфекциозните агенти навлизат от маточните тръби към яйчниците. В някои случаи в резултат на инфекциозно заболяване могат да се засегнат и яйчниците.

Основните фактори, които допринасят за развитието на оофорит са:

 • хронични инфекции в тялото
 • ендокринни заболявания
 • разстройства на урогениталната система
 • стресови ситуации и преумора
 • честа смяна на партньорите
 • сексуални контакти без предпазни средства.

Какви са симптомите при оофорит?

В някои случаи оофоритът не е съпроводен с някакви характерни оплаквания. Често диагнозата се поставя, когато състоянието на пациентите се обостри и те започнат да изпитват силни коремни болки.

В други случаи симптомите могат да бъдат леки и трудни за отдиференциране. Оофоритът може да бъде остър или хроничен. Острата форма на заболяването и хроничният обострен оофорит обикновено се съпровождат с някои от следните симптоми:

 • повишаване на температурата и втрисане
 • отделяне на кръвенист и гноевиден секрет от вагината
 • болезнено уриниране
 • болки в долната част на корема, които се разпространяват към таза
 • болка по време на сексуален контакт.

Как се поставя диагноза?

След като ви разпита за симптомите ви и за предишни подобни оплаквания, гинекологът ще ви прегледа, за да прецени какво е сегашното ви състояние. Той може да назначи някои допълнителни изследвания, които да спомогнат за поставянето на точна диагноза. Тестове, които могат да бъдат назначени са:

Пълна кръвна картина и урина

При тези изследвания се следи основно за нивата на левкоцитите, които са маркер за наличие на инфекция. При изследването на урината могат да бъдат отхвърлени други вероятни диагнози, като цистит, например.

Ехография на тазовите органи

При ехографията може да се получи информация за състоянието на органите, разположени в тазовата област. Могат да се измерят размерите на яйчниците и да се проследи за наличие на някакви абнормни образувания.

Лапароскопия

Ако лекуващият ви лекар се съмнява за салпинго-оофорит може да се наложи извършването на лапароскопия, при която да се огледат маточните тръби и да се оцени тяхното състояние.

Какво е лечението при оофорит?

При оофоритът трябва да се предприеме навременно лечение, за да се намали риска от усложнения. Дори леко протичащи инфекции могат да причинят сериозно увреждане на репродуктивните функции на жената. Тъй като в някои случаи симптомите на заболяването могат да бъдат леки и трудни за отдиференциране е нужно редовно да посещавате вашият гинеколог за профилактичен преглед на половите органи, включително и яйчниците. При диагностициране на оофорит се избира схема на лечение в зависимост от причината и тежестта на заболяването. Могат да бъдат предписани антибиотици или да бъде извършена хирургична интервенция за овладяване на проблема.