Начало / Женско здраве / Чести оплаквания, свързани с гърдите

Чести оплаквания, свързани с гърдите

авг. 28, 2018

оплаквания, свързани с гърдите

Жените могат да имат различни оплаквания, свързани с гърдите. Бучки, болезненост, секреция и други подобни симптоми засягат почти всяка жена в някакъв етап от живота й. Едни от най-честите оплаквания на жените по отношение на техните гърди са:

Бучка в гърдата

Появата на всяка една бучка или нехарактерна формация в областта на гърдите трябва задължително да бъде оценена от специалист. Най-добре е гърдите да се преглеждат в края на менструалния цикъл, когато са най-малко подути и болезнени.

Бучките могат да бъдат с най-различна големина и да се усещат различни на допир. Те могат да бъдат подвижни или сраснали с околните тъкани. Повечето жени си мислят, че ако бучката не е подвижна това задължително е признак за рак на гърдата, но това не е вярно. Обикновено бучките при рак на гърдата в началните стадии са подвижни, а впоследствие срастват с околните тъкани.

В повечето случаи бучките се дължат на хормонални изменения в организма на жената и изчезват след известно време, но според преценката на специалиста и възрастта на жената може да се извърши мамография, за да се оцени по-добре структурата на бучката. Ако е нужно впоследствие може да се направи и биопсия с вземане на малко тъкан от бучката.

Болка в гърдите

Едва ли има жена, която да не е изпитвала болка в гърдите си понякога. Гърдите могат да бъдат болезнени малко преди началото на всяко менструално кървене или в месеците преди настъпване на менопауза поради флуктуациите в нивата на хормоните. Когато болката е позиционирана в една определена част на гърдата и е постоянна при жени в по-напреднала възраст може да се наложи извършване на мамография и допълнителни изследвания за откриване на първопричината.

Отделяне на секрет от гърдите

Секретирането на гърдите е също често срещано оплакване и в повечето случаи не е повод за притеснение. При жените, които кърмят може да има спонтанно изтичане на кърма между кърменията и до една година след прекратяване на кърменето, което е напълно нормално.

При жени с хипотиреоидизъм и жени, страдащи от повишени нива на хормона пролактин също може да се наблюдава спонтанно изтичане на секрет от гърдите от време на време. Притеснително е когато секретът е гноевиден или има примеси на кръв, защото тогава може да се касае за рак на гърдата.

Кисти

Кистите са малки сакчета, пълни с течност, които се формират във вътрешността на гърдите. Те са най-често срещани при жени на възраст между 35 и 50 години. Обикновено са съпроводени с болка и леко подуване, но не са повод за притеснение. Понякога се налага течността от кистата да бъде аспирирана с игла, за да се облекчи болезнеността.

Инфекция на гърдите или зърната

Инфектирането на зърната може да се дължи на екзема. Това е често срещано кожно заболяване, което причинява изсушаване на кожата и понякога инфекция.

Инфектирането на самата гърда е известно още като мастит. При мастит гърдите са зачервени, болезнени и подути. Най-често мастит се наблюдава при кърмещите жени. Студените компреси помагат за облекчаване на болката. В някои случаи се налага и прием на антибиотици за овладяване на инфекцията. За майките, които кърмят и са развили мастит е важно да продължат да кърмят бебето от засегната гърда по правилен начин, за да може натрупаната кърма да се оттече и да се облекчи напрежението.

Прочетете за:
Болка в гърдата (масталгия)
Бучка в гърдата