Начало Женско здраве Оргазмена дисфункция при жени

Оргазмена дисфункция при жени

оргазмена дисфункция
оргазъм

Оргазмената дисфункция се определя като повтаряща се невъзможност на жената да достигне до оргазъм след сексуална възбуда и стимулация. Според специалистите тази дисфункция може да бъде първично състояние или да възникне след определен период от време в резултат на някаква причина. За невъзможността на жената да достигне до оргазъм има както психологически, така и физически причини.

Нормално когато жената е възбудена кръвоносните съдове в областта на таза се разширяват и настъпва приток на кръв към тази област. Това е последвано с овлажняване на вагината, като тези два процеса продължават по време на сексуалната стимулация. Организмът на жената се напряга и когато стигне до оргазъм тялото се отпуска и настъпва оргазъм, който представлява ритмични съкращения на вагината и матката.

Оргазмите могат да варират по интензитет и продължителност при всяка жена. За разлика от мъжете жените могат да изпитат поредица от оргазми за кратък период от време. Жените с повече сексуален опит могат по-лесно да достигат до оргазъм и да не се нуждаят от продължителна сексуална стимулация.

Причините за оргазмената дисфункция могат да бъдат психологични и физически. В повечето случаи това разстройство е първично състояние и жената никога през живота си не е изпитвала оргазъм, както при сексуална стимулация с партньор така и при маструбация. В други случаи дисфункцията може да настъпи след определе период, в който жената е успявала да достигне до оргазъм. Това може да се дължи на някои от следните причини:

  • увреждане на кръвоносните съдове в тазовата област
  • увреждане на нервите на гръбначния стълб, отговорни за инервацията на тазовите органи
  • страничен ефект от употребата на някои медикаменти – антидепресанти, антипсихотици
  • предишна сексуална травма
  • емоционална травма
  • страх от забременяване
  • проблеми със самочувствието
  • проблеми с партньора
  • религиозни вярвания относно сексуалните контакти.

Диагнозата оргазмена дисфункция се поставя след установяване на медицинската история на пациентката и получаване на обстойна информация за нейните оплаквания и свързва ли ги тя с някаква причина. Жените често съобщават, че липсата на оргазъм им причинява силен емоционален дистрес и води до проблеми във връзката им.

Ако причината за оргазмената дисфункция се дължи на физическа причина целта на лечението е да се коригира проблема, ако това е възможно. Когато се касае за психологическа причина лечението е комбинация от психотерапия, обучаване на жената, сексуална терапия и прилагане на упражнения за увеличаване на сексуалната стимулация. Терапевтите могат да работят с двойката и да им помогнат да преодолеят пречките в сексуалния им живот и заедно да изпитват удоволствие от сексуалния контакт.