Начало / Женско здраве / Оргазмена дисфункция при жени

Оргазмена дисфункция при жени

юли 18, 2016

оргазмена дисфункция

Оргазмената дисфункция се определя като повтаряща се невъзможност на жената да достигне до оргазъм след сексуална възбуда и стимулация. Според специалистите тази дисфункция може да бъде първично състояние или да възникне след определен период от време в резултат на някаква причина. За невъзможността на жената да достигне до оргазъм има както психологически, така и физически причини.

Нормално когато жената е възбудена кръвоносните съдове в областта на таза се разширяват и настъпва приток на кръв към тази област. Това е последвано с овлажняване на вагината, като тези два процеса продължават по време на сексуалната стимулация. Организмът на жената се напряга и когато стигне до оргазъм тялото се отпуска и настъпва оргазъм, който представлява ритмични съкращения на вагината и матката.

Оргазмите могат да варират по интензитет и продължителност при всяка жена. За разлика от мъжете жените могат да изпитат поредица от оргазми за кратък период от време. Жените с повече сексуален опит могат по-лесно да достигат до оргазъм и да не се нуждаят от продължителна сексуална стимулация.

Причините за оргазмената дисфункция могат да бъдат психологични и физически. В повечето случаи това разстройство е първично състояние и жената никога през живота си не е изпитвала оргазъм, както при сексуална стимулация с партньор така и при маструбация. В други случаи дисфункцията може да настъпи след определе период, в който жената е успявала да достигне до оргазъм. Това може да се дължи на някои от следните причини:

  • увреждане на кръвоносните съдове в тазовата област
  • увреждане на нервите на гръбначния стълб, отговорни за инервацията на тазовите органи
  • страничен ефект от употребата на някои медикаменти – антидепресанти, антипсихотици
  • предишна сексуална травма
  • емоционална травма
  • страх от забременяване
  • проблеми със самочувствието
  • проблеми с партньора
  • религиозни вярвания относно сексуалните контакти.

Диагнозата оргазмена дисфункция се поставя след установяване на медицинската история на пациентката и получаване на обстойна информация за нейните оплаквания и свързва ли ги тя с някаква причина. Жените често съобщават, че липсата на оргазъм им причинява силен емоционален дистрес и води до проблеми във връзката им.

Ако причината за оргазмената дисфункция се дължи на физическа причина целта на лечението е да се коригира проблема, ако това е възможно. Когато се касае за психологическа причина лечението е комбинация от психотерапия, обучаване на жената, сексуална терапия и прилагане на упражнения за увеличаване на сексуалната стимулация. Терапевтите могат да работят с двойката и да им помогнат да преодолеят пречките в сексуалния им живот и заедно да изпитват удоволствие от сексуалния контакт.