Начало / Женско здраве / Пиосалпинкс – изпълнена с гной маточна тръба

Пиосалпинкс – изпълнена с гной маточна тръба

авг. 27, 2019

пиосалпинкс

Пиосалпинкс е състояние, при което маточната тръба е изпълнена с гной. Възниква като следствие от инфекция в маточната тръба – салпингит. Възпалението на маточната тръба може да бъде едностранно или двустранно, като почти винаги обхваща и яйчниците – салпингоофорит.

Обикновено се среща у млади (20 – 40 г), сексуално активни жени.

Какви са причините за пиосалпинкс?

Най-често възпалението на маточните тръби се причинява от гонококи, хламидия, стрептококи, стафилококи, протеус, Е. coli и др. Микроорганизмите достигат маточните тръби по следните пътища:

 • възходящ път – наблюдава се най-често. Микроорганизмите, попаднали във влагалището се разпространяват към шийката на матката, маточната кухина и достигат до маточните тръби
 • низходящ път – апендицит, перитонит
 • кръвен път – по кръвен път се разпространява туберкулозната инфекция.

Фактори, които повишават риска от възникване на салпингит са: раждане, аборт, полови контакти с различни партньори, гинекологични изследвания – хистероскопия и др.

Какви промени настъпват в маточните тръби?

Лигавицата на маточните тръби е възпалена, оточна, лигавичните гънки се допират една до друга и слепват.  Фимбриите също набъбват и срастват помежду си, при което се запушва абдоминалния отвор на маточните тръби. Луменът на маточните тръби се изпълва с гноен ексудат и възниква пиосалпинкс.

Серозната обвивка на маточната тръба е покрита с фибринови налепи, от които по-късно се формират сраствания между маточната тръба, яйчника и съседните органи.

При засягане на яйчника от възпалителния процес възниква оофорит. При настъпване на гноен разпад в яйчниковия паренхим се формира – пиоовариум.

При наличие на пиосалпинкс и пиоовариум преградата между двете кухини може да се резорбира и да се получи една обща, изпълнена с гной кухина – тубо-овариален абсцес.

Какви са симптомите при пиосалпинкс?

При пиосалпинкс може да се наблюдават следните симптоми:

 • болка ниско долу в корема, локализираща се зад симфизата. Може да бъде едностранна или двустранна.
 • болезнена подутина в долната част на корема
 • болка при полов контакт
 • фебрилитет.

Срастванията и стесняването на лумена на маточната тръба може да доведе до стерилитет или тубарна бременност.

Сериозно усложнение е руптурата на пиосалпинкс. Събирането на значително количество гной в лумена на маточната тръба може да причини перфорация и изливане на гнойното съдържимо в коремната кухина и развитие на пелвиоперитонит.

Клинично руптурата на пиосалпинкса се проявява с остра болка ниско в корема, появяват се симптоми на перитонеално дразнене – дефанс на мускулите над симфизата, гадене, повръщане. Общото състояние на жената бързо се влошава. Налице е висока температура, ускорен пулс, обложен език.

Как се поставя диагнозата пиосалпинкс?

За диагностицирането на пиосалпинкс се използват следните изследвания:

 • данни от анамнезата
 • гинекологичен преглед – задният влагалищен свод е болезнен при палпация
 • лабораторните изследвания – левкоцитоза, ускурена СУЕ
 • микробиологично изследване на влагалищно съдържимо
 • ултразвуково изследване – определя се големината на възпалителната формация
 • Дъгласова пункция – аспирира се гной.

Какво е лечението?

Провежда се лечение с антибиотици, витамини, кортикостероидни препарати, болкоуспокояващи средства. В случаите, когато консервативното лечение не дава резултат, както и при голяма гнойна колекция, при руптура на пиосалпинкса се провежда хирургично лечение. Видът на оперативната интервенция зависи от тежестта на състоянието на пациента. Може да се извърши лапароскопия и аспирация на гнойната колекция. В по-тежки случаи може да се наложи отстраняване на засегнатата маточна тръба, а в някои случаи и на яйчника.

Прочетете за:
Анатомия на маточната тръба
Салпингит – възпаление на маточната тръба