Начало / Женско здраве / Полипи на матката – ендометриални полипи

Полипи на матката – ендометриални полипи

ян. 8, 2019

полипи на матката, ендометриални полипи

Полипите на матката, наричани още ендометриални полипи са малки, меки образувания, прикрепени към вътрешната повърхност на матката. Те се образуват в резултат от разрастване на ендометриума – маточната лигавица, която постила вътрешната повърхност на матката.

Ендометриалните полипи се срещат често. Те се прикрепят към ендометриума с тънко краче (педикул) или са на широка основа и се простират навътре в маточната кухина. Големината им варира от няколко милиметра (с размер на сусамово семе) до няколко сантиметра – с размер на гроздено зърно или по-големи.

Маточните полипи са с червеникав или кафеникав цвят, с овална или цилиндрична форма. Обикновено се намират в маточната кухина, но понякога големите полипи могат да се спуснат през цервикалния канал към влагалището.

Ендометриалните полипи могат да бъдат единични или множествени. Обикновено са доброкачествени, като риска да малигнизират е около 3 – 4 %.

Най-често маточните полипи се срещат при жени на възраст между 40 и 50 години. Могат да се появят и след менопауза, но рядко се срещат при жени под 25- годишна възраст.

Какви са причините за поява на полипи в матката?

Точната причина, поради която се формират полипи в матката е неизвестна, но вероятно роля има промяната в хормоналните нива. Естрогенът, който предизвиква удебеляване на ендометриума всеки месец, вероятно е свързан и с растежа на маточните полипи.

Какви са симптомите при ендометриален полип?

Ендометриалните полипи с малки размери обикновено не предизвикват симптоми. Най-характерните признаци и симптоми на маточните полипи са:

 • нередовно менструално кървене – менструалното кървене се появява по различно време, има различна продължителност и тежест
 • обилна менструация (менорагия)
 • извънменструално кръвотечение
 • кървене след менопауза
 • кървене след полов контакт
 • понякога маточни контракции
 • трудно забременяване.

Маточните полипи трябва да се разграничават от фибромите (миома на матката) и цервикалните полипи.

Как се диагностицират ендометриалните полипи?

Ендометриалните полипи, които протичат безсимптомно често се откриват случайно при профилактичен гинекологичен преглед.

При съмнение за полипи на матката лекарят ще ви попита за характера на менструацията ви – дали е станала нередовна, по-обилна, дали имате кървене или зацапване между менструациите.

За диагностицирането на ендометриалните полипи допринасят следните изследвания:

 • трансвагинална ехография
 • хистероскопия – извършва се отлед на маточната кухина
 • хистеросалпингография
 • кюртаж.

Какво е лечението на ендометриалния полип?

Лечението на полипите в матката се състои в тяхното отстраняване. Най-често това става по време на процедурите, които се използват за диагностицирането им – хистероскопия или кюртаж. Задължително след това полипа се изпраща за хистологично изследване. При установяване на признаци на малигнизация се обсъждат възможностите за лечение.

Ендометриалните полипи понякога рецидивират, поради което жените трябва редовно да се проследяват.

Прочетете за:
Анатомия на матката
Миома на матката
Рак на ендометриума