Начало / Женско здраве / Причини за закъсняване на цикъла

Причини за закъсняване на цикъла

мар. 29, 2016

цикъл

Едва ли има жена, която да не се е притеснявала, когато цикълът й закъснява с няколко дни и да не си мисли, че може би е бременна. Истината е обаче, че има още много състояния, които могат да доведат до закъсняване на цикъла. Някои от тях са тривиални, докато други са сериозни медицински състояния, които изискват лечение и лекарско наблюдение.

Менструацията на жените най-често започва във възрастовия период между 11 и 14 години. През първите 1-2 години хормоните на момичето все още варират и менструалният й цикъл може да бъде нередовен и тя да има липсващи менструации. На около 45-55 годишна възраст жената изпада в менопауза. През този период цикълът отново може да бъде нерегулярен, поради вариращите хормонални нива.

При повечето жени менструацията настъпва на приблизително 28 дни. Нормално е обаче менструалният цикъл да варира между 21 и 35 дни.

Закъсняване на цикъла може да настъпи поради някоя от следните причини:

  • Стрес

Стресът може да разстрои хормоналния ви баланс, да наруши ежедевната ви рутина и дори да въздейства на тази част от мозъка, отговорна за регулацията на женския менструален цикъл – хипоталамуса. С времето стресът може да причини заболяване, внезапно наддаване или загуба на тегло, като всички тези негови ефекти могат да доведат и до промени в менструалния цикъл, в това число неговото закъсняване.

  • Ниско телесно тегло

Жените, страдащи от хранително разстройство, като анорексия или булимия могат да се оплакват от нередовен цикъл. Когато тежите с 10% под нормалната граница за вашия ръст и години това може да наруши правилното функциониране на вашето тяло и да доведе до липса на овулация.

  • Затлъстяване

Както ниското тегло може да причини хормонален дисбаланс, така и затлъстяването също може да стане причина за същия проблем. При високо телесно тегло вашият лекар ще ви препоръча да започнете диета и тренировки, за да свалите излишните килограми, които са причина за нередовния ви менструален цикъл.

  • Синдром на поликистозните яйчници

Това е състояние, при което в женския организъм се произвежда повече от нужното количество от мъжките полови хормони. В яйчниците се образуват кисти в резултат на този хормонален дисбаланс. Това може да стане причина за нарушаване или напълно спиране на овулацията на жената. За регулиране на менструалния цикъл вашият лекуващ лекар може да ви предпише орални противозачатъчни.

  • Хронични заболявания

Някои хронични заболявания, като диабет и цьолиакия също могат да доведат до нарушаване на менструалния цикъл. Промените в нивата на кръвната захар се свързват с нарушаване на хормоналния баланс и макар и рядко недобре контролирания диабет също може да доведе до закъсняване на цикъла.

Хиперактивната или недействащата щитовидна жлеза също може да бъде причина цикълът ви да закъснява или да пропусне един месец. Щитовидната жлеза има ключова роля в регулацията на метаболизма и когато нейната функция е компроментирана може да се наруши хормоналния баланс в организма. Когато заболяването на щитовидната жлеза се регулира с прием на медикаменти обикновено цикълът на жената отново се регулира.