Начало / Женско здраве / Кои профилактични изследвания са препоръчителни за жените?

Кои профилактични изследвания са препоръчителни за жените?

юли 28, 2017

скрининг

Всички знаем колко важно е да следим здравословното си състояние, за да може ако страдаме от някакво заболяване то да бъде открито възможно най-рано. При двата пола преобладават различни заболявания. На тази база лекарите препоръчват някои профилактични изследвания, които са необходими за мъжете и жените.

Препоръчителни профилактични изследвания за жените са:

Цитонамазка

При цитонамазката се взима проба от маточната шийка на жената, за да се провери за наличие на абнормни клетки, които могат да са признак за започнал или развил се рак на маточната шийка. Това заболяване често започва безсимптомно и затова и изследването е толкова важно. Акушер-гинеколозите препоръчват изследването да започне приблизително 2 години, след като жената започне полов живот. След това цитонамазка трябва да бъде извършвана на всеки 2 години, за да се проследява състоянието на маточната шийка.

Изследване за рак на гърдата

Ракът на гърдата е една от водещите причини за смърт сред жените. Затова и профилактичните изследвания за откриването на това заболяване са толкова важни. Между 20-30 годишна възраст специалистите съветват всяка година жените да посещават хирург, който да прегледа гърдите им.

След навършване на 40 годишна възраст като допълнително изследване се препоръчва и мамография. При това изследване се използват нискодозови рентгенови лъчи. Между 40 и 50 годишна възраст се препоръчва мамографията да се извършва всяка година. При жени, при които има по-голям риск от развитие на рак на гърдата, като например роднина от женски пол, която вече е диагностицирана с това заболяване мамографското изследване може да започне по-рано още на 30-35 годишна възраст.

Скрининг за сърдечно-съдови заболявания

Заболяванията на сърдечно-съдовата система са също често срещани сред женският пол.Според кардиолозите всяка жена над 18 годишна възраст трябва на всеки 2 години да проследява кръвното си налягане за промени. Ако в рода ви сърдечно-съдовите заболявания са чести тогава се препоръчва и по-често да се срещате с кардиолог.

Друг показател, който трябва да проследявате е нивото на холестерол и триглицериди. Високите им нива могат да сочат повишен риск за сърдечно-съдово заболяване.

Изследване на костна плътност

Остеопорозата е заболяване, при което костите изтъняват, поради загуба на калций и минерали и стават лесно чупливи. При теста за измерване на костна плътност (ДЕКСА) може да се определи какво е състоянието на костите на жената. Обикновено след настъпване на менопаузата жените по-често започват да страдат от костни проблеми, заради това и след менопаузата се препоръчва да започнат изследванията на костна плътност.

Изследване на кръвна захар

Диабет тип 2 е често срещано заболяване, както сред мъжете, така и сред жените. Обикновено заболяването се открива след 30-40 годишна възраст, макар че в последно време зачестяват и случаите сред по-млади пациенти. За да се диагностицира заболяването е нужно изследване на кръвна захар на гладно и извършване на орален глюкозотолерантен тест. При този тест се изследват нивата на кръвната захар на няколко пъти след прием на специално приготвен глюкозен разтвор. Специалистите съветват такъв тест да бъде правен след 45 годишна възраст на всеки 3 години. Ако вашият лекар има някакво съмнение, че може да сте болни от диабет или има някакви рискови фактори тогава изследването може да бъде осъществено и по-рано.

Последни публикации