Начало / Женско здраве / Често срещани психични проблеми, засягащи жените

Често срещани психични проблеми, засягащи жените

апр. 12, 2017

психични

Много често жените и мъжете не обръщат достатъчно внимание на своето психично здраве и проблемите, свързани с него. Всъщност 1 на всеки 5 души по света бива диагностициран с някакво психично заболяване. При мъжете и жените преобладават различни разстройства. Мъжете например по-често злоупотребяват със субстанции, докато жените по-често страдат от тревожни разстройства и депресия. Някои от психичните проблеми, които се диагностицират по-често сред жените са:

Депресия

Депресията е два пъти по-често срещана при жените, в сравнение с мъжете. За това оказват влияние различни физиологични, психологични и социално-културни причини.

При жените нивото на хормона на щастието серотонин е по-ниско, отколкото при мъжете и производството му при женския пол е по-бавно. Освен това при жените по-често има флуктуации в хормоналните нива, които могат да се отразят на техните настроения и склоността им към депресия. За капак жените по-често са подложени на стрес, тъй като им се налага да се справят с много повече задачи в ежедневието си.

Тревожност

Жените са два пъти по-склонни и към развитие на генерализирано тревожно разстройство, фобии и панически разстройства. Това отново се дължи на някои хормонални разлики, социо-културни и психологични причини.

За щастие вече има много различни разработени техники за справяне с тревожността, като техника на правилно и дълбоко дишане или медитация.

Пост-травматично разстройство

След някакво травмиращо събитие жените по-често развиват пост-травматично стресово разстройство. Водещата причина за това при жената е изнасилване или сексуално блудство в детска възраст.

Опити за самоубийство

Четири пъти по-често мъжете умират в резултат от опит за самоубийство за разлика от жените. Но пък жените много по-често правят опити за самоубийство. Те са по-склонни към самоубийствени мисли, тъй като както споменахме по-рано за тях са по-характерни и депресията и тревожността, които в много случаи водят и до самоубийствени мисли.

Хранителни разстройства

В над 85% анорексията и булимията се диагностицират при жените, което най-вероятно не е учудващ факт, имайки напредвид, че жените обръщат повече внимание на външния си вид и теглото. Жените от малки са заливани от образи на перфектно изглеждащи жени, които ги карат да се стремят към този перфектен външен вид, който в много случаи се оказва недостижим и ги води към пътя на булимията и анорексията.