Начало / Женско здраве / Размер и форма на женските гърди – кои фактори оказват влияние?

Размер и форма на женските гърди – кои фактори оказват влияние?

авг. 2, 2019

размер и форма на женските гърди

Със сигурност сте наясно, че размерът и формата на женските гърди варират в много широки граници. Почти няма жена, която да има напълно симетрични гърди или ако те изглеждат така, то най-вероятно се е случило след хирургична намеса.

Възможно е да сте се запитвали каква е причината вашите гърди да изглеждат точно така и защо тази част от женското тяло може да приема толкова разнообразни размери и форми.

Ето и някои от факторите, които оказват влияние върху размера и формата на женските гърди:

Наследственост

Гените, които получавате от родителите играят ключова роля върху оформянето на вашия организъм, включително и гърдите. От гените зависи колко плътни ще бъдат гърдите ви и какъв ще е типа кожа, което оказва влияние върху цялостния външен вид. Ако майка ви или баба ви са били с по-голям размер на гърдите има силна вероятност и при вас това да е така, но не може да разчитате само на гените.

Количество мастна тъкан

Гърдите на жените са известни още като млечни жлези, защото те се състоят от млечни канали и лобове, които са обградени от мастна тъкан. Колкото и странно да звучи именно тази мастна тъкан е причината гърдите ви да са с по-големи размери. Логично колкото повече е количеството на мастната тъкан, толкова по-обемни ще са и гърдите. Ако рязко свалите килограми това ще се отрази и на размера на гърдите и те също ще намалеят в известна степен.

Бременност и кърмене

Едва ли има жена, която да не е наясно, че по време на бременността размерът на гърдите може да нарасне значително. Това се дължи основно на хормоналните промени и повишеното отделяне на някои хормони, като прогестерон. По време на периода на кърменето гърдите допълнително може леко да нараснат поради натрупването на кърма в тях. Около 3 до 6 месеца, след като спрете да кърмите те ще възвърнат предишните си размери.

Възраст

С напредването на възрастта гърдите променят своите размери и форма. Ако сега сте на 30 години например, гърдите ви със сигурност се различават от времето, когато сте били на 15 и те ще продължат да се изменят с годините. Тези промени се дължат основно на намаляването на кожната еластичност с напредване на възрастта.

Менструален цикъл

Менструалният цикъл се дели на две фази – фоликуларна, която започва през първите дни на цикъла и лутеална фаза, която започва след настъпването на овулация и отделяне на яйцеклетка, готова за оплождане. В началото на фоликуларната фаза нивото на хормона естроген е най-ниско. В резултат на това и притока на кръв към гърдите е понижен и те са в нормалния си размер. През лутеалната фаза нивото на хормоните естроген и прогестерон е високо и притока на кръв към гърдите се повишава. В резултат на това по време на овулация и преди менструация те са с леко увеличени размери и могат да бъдат леко по-болезнени от обикновено.

Прием на противозачатъчни

Ако сте използвали противозачатъчни може да сте усетили, че гърдите ви са увеличили размера си. Причината за това е,че в противозачатъчните се съдържа хормона естроген. Тази промяна в размера се дължи не само на естрогена, но и на задържането на течности и известно повишаване на теглото. Това може да се наблюдава при някои жени след прием на противозачатъчни.