Начало / Женско здраве / Ранна менопауза (преждевременна менопауза) – причини

Ранна менопауза (преждевременна менопауза) – причини

окт. 1, 2018

ранна менопауза

Повечето жени навлизат в менопауза на възраст между 45 и 55 години, като средната възраст е на 51 години. При някои жени менопаузата започва по-рано поради генетични причини, заболявания, операции и др. Когато менопаузата настъпи на възраст между 40 и 45 години се говори за ранна менопауза, а когато това стане преди 40 годишна възраст за преждевременна менопауза.

През менопаузата се прекратява репродуктивната функция на жената. С напредване на възрастта броят на фоликулите в яйчниците прогресивно намалява и се изчерпва. Поради това се понижава секрецията на естрогени и прогестерон. Това води до повишаване на нивата на ФСХ и ЛХ в кръвта. Цикличните промени в яйчниците се прекъсват и менструалния цикъл отпада.

Какви са причините за ранна и преждевременна менопауза?

Ето някои от най-честите причини за ранна и преждевременна менопауза:

 • Наследственост

Когато няма ясна медицинска причина за ранна менопауза най-вероятно тя е наследствено обусловена. Ако при майка ви менопаузата е настъпила по-рано, то вероятността това да се случи и при вас е голяма (50 до 70%).

 • Автоимунни заболявания

Преждевременната менопауза може да бъде симптом на автоимунно заболяване, например при заболяване на щитовидната жлеза (хопотиреоидизъм, Базедова болест, тиреоидит на Хашимото), ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус.

При автоимунните заболявания имунната система на организма започва да атакува собствените клетки, които по погрешка счита за чужди. Възниква възпаление, което може да засегне яйчниците и да стане причина за преждевременно отпадане на яйчниковата функция.

 • Хромозомни аномалии

Някои хромозомни аномалии също могат да бъдат причина за преждевременна менопауза. Такива са например синдром на Търнър, тризомия 13 и 18, синдром на чупливата Х хромозома.

 • Епилепсия

Епилепсията е неврологично заболяване, което се характеризира с повтарящи се епилептични припадъци. Жените, страдащи от епилепсия имат повишен риск от преждевременна яйчникова недостатъчност, която води до ранна менопауза.

 • Билатерална оофоректомия (хирургично отстраняване на яйчниците)

Хирургичното отстраняване на двата яйчника преди да е настъпила менопауза довежда веднага до т. нар. хирургична менопауза. Това е така, защото след премахване на яйчниците нивата на секретираните от тях хормони (естроген и прогестерон) рязко намаляват и жената навлиза в менопауза.

 • Химиотерапия и лъчетерапия

Провеждането на химиотерапия или лъчетерапия за лечение на ракови заболявания на репродуктивната система може да доведе до увреждане на функцията на яйчниците и ранна менопауза. Значение има вида на химиотерапията, продължителността на лечението, възрастта на жената.

 • Инфекциозни заболявания

Възможно е някои инфекциозни заболявания да доведат до преждевременна яйчникова недостатъчност и менопауза. Например СПИН, туберкулоза, малария, заушка

 • Тютюнопушене

Жените, които са редовни и дългогодишни пушачи навлизат по-рано в менопауза, тъй като тютюнопушенето повлиява метаболизма на естрогена и води до неговото понижаване.

Други фактори, които повишават риска от ранна или преждевременна менопауза са:

 • силен стрес
 • продължителна строга диета
 • поднормено тегло
 • обездвижване.

Прочетете за:
Късна менопауза – причини, рискове
Хирургична менопауза – причини
Какво представлява перименопаузата

Последни публикации