Начало / Женско здраве / Симптоми при киста на яйчника

Симптоми при киста на яйчника

май 3, 2018

киста на яйчника

Кистите на яйчника, познати още като овариални кисти са често срещани при жените. Те представляват малки сакчета, пълни с течност, които се образуват в яйчниците на жената. По-големият процент от тези кисти са доброкачествени и се появяват около менструалния цикъл на жената и малко след това се спукват и изчезват. При 20% от жените кистите персистират по-дълго време и в някои от тези случаи се налага извършването на хирургична интервенция, поради риск от малигнизация или поради тежестта на оплакванията на жената.

Как обаче жените да разпознаят яйчниковите кисти. Има някои по-често срещани симптоми, характерни за това състояние, за които може да следите и при тяхната поява е препоръчително да се консултирате с гинеколог.

Симптоми при киста на яйчника

Продължителни болки и чувство за тежест в областта на таза

Най-честият симптом при кисти на яйчника са болките в тазовата област. Ако кистата е с много големи размери, тогава бихте могли и да я усетите при по-тежки натоварвания или тренировки. Ако болката изведнъж се усили значително може да е настъпила торзия на яйчника в резултат на кистата. Това е състояние, което изисква незабавна медицинска намеса.

В зависимост от размера на кистите подуването на корема също може да бъде свързано с тях. При повечето жени кистите са с размери не по-големи от 10 сантиметра. В по-редки случаи те могат да нараснат повече. В резултат на нарастването на кистата, респективно се наблюдава и подуване на корема. Повечето жени си обясняват този симптом с покачване на телесното тегло или със задържане на течности.

Освен с подуване на корема кистите на яйчника често са съпроводени с чувство на тежест в тази област. Ако кистата е само на единия яйчник, тогава това чувство на тежест е локализирано в съответната част на корема. Ако не страдате от запек и имате подобни оплаквания е добре да се консултирате и с гинеколог, който да извърши преглед.

Чести позиви за уриниране

Друг симптом често съобщаван от жените с овариални кисти са честите позиви за уриниране. Това е особено характерно в случаите, когато кистата е разположена в близост до пикочния мехур.

Болка при секс

Ако по време на секс усещате болка, която е по-силна вляво или вдясно, това може да е признак, че имате овариална киста. Някои кисти, когато нараснат повече могат да се разположат в близост до маточната шийка. В такива случаи именно и жените съобщават за болезненост при секс.

Абнормно кървене

Ако забележите зацапване между менструациите, това обикновено е признак за хормонален дисбаланс. Въпреки, че за жените е характерно да настъпва такъв дисбаланс под действието на най-различни външни фактори, това може да се дължи и на овариална киста. Затова и при всяко такова кървене или дори леко зацапване между менструациите задължително се консултирайте с гинеколог.

Прочетете за:
Доброкачествени образувания на яйчника