Начало / Женско здраве / Симптоми при синдром на поликистозните яйчници

Симптоми при синдром на поликистозните яйчници

мар. 20, 2017

яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е най-често срещаното хормонално разстройство при жените в репродуктивна възраст. В по-редки случаи може да засегне и малки момичета под 15 години. При синдромът на поликистозните яйчници има дисбаланс в нивата на мъжките полови хормони, наречени андрогени, които в по-малко количество са налице и в женския организъм. Това състояние засяга приблизително около 15% от жените по света, въпреки че голяма част от тях не знаят, че страдат от него. Някои от по-често срещаните симптоми при синдром на поликистозните яйчници, по които може да го разпознаете са:

Нерегулярен менструален цикъл

Най-характерният симптом при синдромът на поликистозните яйчници са нередовните менструални цикли. При това състояние има увеличаване на нивата на мъжкия полов хормон тестостерон в тялото, което води до образуване на малки кисти в яйчниците. Тези кисти пречат на освобождаването на яйцеклетка от яйчника и се нарушава процеса на менструация.

В тинейджърските години е нормално менструациите да са нередовни, но ако това продължава и е съпроводено с други симптоми може да бъде признак за синдром на поликистозните яйчници.

Излишно окосмяване по лицето и тялото

Прекомерното окосмяване по лицето и тялото, известно още като хирзутизъм се дължи на покачените нива на хормона тестостерон и е един от най-характерните симптоми при синдром на поликистозните яйчници.

Най-често жените се оплакват от повишено окосмяване над горната устна, брадичката, гръдния кош и около пъпа. Това е изключително деликатен проблем, който много стресира жените и е една от причините, поради които те търсят лекарска помощ и биват диагностицирани със синдром на поликистозните яйчници.

Акне

Ако акнето ви персистира и след навършване на 25 годишна възраст е възможно да страдате от поликистозни яйчници. Както хирзутизма и акнето е резултат от повишените нива на хормона тестостерон, който стимулира дейността на мастните жлези, особено в областта на лицето.

При акнето, свързано със синдрома на поликистозните яйчници най-засегнати са брадичката, бузите и шията. Често то се влошава малко преди менструалния цикъл на жената.

Затлъстяване и трудности при сваляне на килограми

Жените, страдащи от синдром на поликистозните яйчници не винаги са затлъстели, но и рядко са в нормите на теглото, подходящо за техния ръст и възраст. При тези жени метаболизмът е забавен и това може да стане причина за натрупване на нежелани килограми.

Около 50% от жените със синдром на поликистозните яйчници са с тегло над нормата или са затлъстели и повечето от тях имат натрупана значителна подкожна мазнина в областта на корема.

Едно от честите оплаквания на пациентките е невъзможността да свалят килограми, въпреки усилията, които полагат. Ако забележите, че спазвате хранителния си режим, но не успявате да свалите излишните килограми е добре да се консултирате с лекар.

Високо кръвно налягане

При синдромът на поликистозни яйчници могат да настъпят сърдечно-съдови увреждания. Много често пациентките страдат от високо кръвно налягане, особено тези с наднормено телесно тегло.

Потъмняване на кожата

В резултат на синдрома на поликистозните яйчници могат да се появят кафеникави петна в областта на шията, подмишниците, челото, пъпа, лактите, слабините и кожните гънки. Това състояние е известно като акантозис нигриканс. От 30 пациентки с акантозис нигриканс приблизително 6 се диагностицират и с поликистозни яйчници.

Прочетете за:
Как се диагностицира синдром на поликистозните яйчници