Начало / Женско здраве / Как да се справим с болезнената менструация?

Как да се справим с болезнената менструация?

сеп. 29, 2016

болезнена менструация

Много жени възприемат болезнената менструация като период от месеца, с който трябва да се справят и изтърпят. За ваше щастие обаче има някои методи и средства, с помощта на които да притъпите болките, които изпитвате при началото на всяка менструация.

Болката при менструация се дължи на свиването и отпускането на мускулите на матката. Най-често жените я описват като силна и внезапна болка в долната част на таза. В други случаи може да се усеща като постоянна, тъпа болка. Има някои начини, чрез които можете да се справите с болезнената менструация. Някои от тях са:

Поддържайте тялото си във форма

Редовните физически тренировки ще ви се отплатят, когато дойде време за редовната ви менструация. Аеробните упражнения и тези за повишаване на силата на тялото ще ви помогнат по-лесно да се справите с менструалните крампи. Когато сте физически  активни в тялото ви кръвта циркулира по-ефективно и се отделят ендорфини, които противодействат на простагландините, които са отговорни за менструалните крампи.

Възползвайте се от полезните свойства на топлината

Топлият компрес в областта на гениталиите ще помогне за отпускане на мускулите на матката. Просто напълнете едно шише с топла вода и го поставете върху кърпа. Оставете да подейства 10-15 минути и ще усетите облекчение.

Пийте чай от лайка

Според скорошно проучване в чаят от лайка се съдържа облекчаващи болката субстанции. Учените са открили, че при консумацията на чай от лайка се увеличава концентрацията на химическото съединение хипурат, за който се знае, че има противовъзпалителни свойства.

Приемете медикаменти без лекарско предписание

Нестероидните противовъзпалителни медикаменти, като ибупрофен например са първите, които се препоръчват при болезнена менструация. Нестероидните лекарства блокират контракциите на матката, които са причина за болките.

Внимавайте с какво се храните

Намаляването на приема на мазнини и увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци също може да помогне, ако страдате от болезнена менструация. Диетата с ниско съдържание на мазнини помага за намалява на възпалението в целия организъм.

Пробвайте с акупунктура

Акупунктурата е древен китайски метод, при който се използват игли поставени върху различни части от тялото за облекчаване на болката.

Използвайте противозачатъчни

Един от положителните ефекти на противозачатъчните средства, освен че намаляват риска от нежелана бременност е, че облекчават болезнената менструация. Обикновено няколко месеца след започване на приема на противозачатъчни менструацията става по-кратка и протича по-леко. За съжаление и тези средства имат своите нежелани странични ефекти като гадене, понижено либидо и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.