Меню

Торзия на тумор на яйчника се наблюдава предимно в репродуктивна възраст. Представлява често усложнение на овариалните тумори. Големите и тежки тумори на яйчниците (фиброми, тератоми, дермоидни кисти) са предразположени към завъртане около своето краче (педикул). Усукването на овариален тумор може да настъпи внезапно или постепенно.

Какви са причините за торзия на овариален тумор?

Фактори, които могат да провокират усукването на тумор на яйчника са бързото завъртане на тялото, например внезапно обръщане встрани, някои резки движения по време на спорт.

Фактори, които предразполагат торзията на овариален тумор са: подвижността на тумора, неговата тежест и асиметрична форма, страничното разположение на тумора спрямо педикула. Крачето на овариалния тумор се състои от lig. ovarium proprium, маточната тръба и разтегления lig. infundibulopelvicum.

Какви промени настъпват при усукване на тумор на яйчника?

При завъртане около и над 180º се нарушава венозният отток. Артериалното кръвоснабдяване на тумора не е нарушено и настъпва венозен застой. Туморът увеличава обема си, а цветът му става синкав. Възможно е на места капсулата на тумора да се разкъса, при което от разкъсаните кръвоносни съдове започва кървене – формира се хемоперитонеум. При пълно завъртане на 360º и повече кръвоснабдяването на тумора се прекъсва и настъпва некроза. При запуснати случаи може да се развие тежък перитонит.

Какви са симптомите при торзия на овариален тумор?

При торзия на овариален тумор се наблюдава картината на остър корем

 • внезапна остра болка ниско долу в корема
 • влошаване на общото състояние
 • гадене, повръщане
 • положителен симптом на Блумберг
 • мускулен дефанс на коремната стена
 • прогресираща анемия – при хемоперитонеум.

Скоростта, с която се развиват симптомите зависи от степента и бързината на торзията.

При настъпила некроза се появяват фебрилитет (39-40 ºС), повишени левкоцити в кръвта, повишени стойности на СУЕ.

Торзията на тумор на яйчника трябва да се разграничи от редица други заболявания – нарушена извънматочна бременност, торзия на субсерозен маточен миоматозен възел, перфорация на пиосалпинкс, илеус и др.

Как се поставя диагнозата торзия на овариален тумор?

Диагнозата се базира на:

 • клиничните симптоми
 • гинекологичния преглед – установява се едностранно разположена, силно болезнена формация.
 • лабораторните изследвания
 • ултразвуково изследване
 • диагностична лапароскопия – поставя се точна диагноза.

Какво е лечението при торзия на овариален тумор?

При торзия на овариален тумор се налага спешно оперативно лечение. Извършва отстраняване на тумора (туморектомия) чрез лапароскопия или лапаротомия.

Прочетете за:
Доброкачествени образувания на яйчниците
Анатомия на яйчника

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!