Начало / Женско здраве / Фиброаденом на гърдата

Фиброаденом на гърдата

мар. 24, 2020

фиброаденом на гърдата

Фиброаденомът на гърдата е най-честият доброкачествен тумор на млечната жлеза. Представлява добре ограничен възел с твърда консистенция, който се движи лесно под кожата при изследване. Обикновено фиброаденомите са с малки размери до 1-2 см, като могат да нарастват или да намаляват. По-често фиброаденомите са единични, но могат да бъдат и повече от един, като се развиват в едната или и в двете гърди.

Фиброаденомът на гърдата се среща най-често при млади жени на възраст между 14 и 35 години. При мъжете се наблюдава рядко.

Фиброаденомът съдържа както епителни, така и стромални тъкани, като съединителната тъкан преобладава над жлезистите елементи.

Какви са причините за фиброаденом на гърдата?

Причините за възникване на фиброаденом на гърдата не са напълно изяснени, но се счита, че роля имат хормоналните промени. В подкрепа на тази теория е фактът, че фиброаденомите се появяват често по време на пубертета и през бременността, а след настъпване на менопауза се наблюдава тенденция за намаляване на размерите и изчезване.

Жените, които приемат орални контрацептиви преди 20-годишна възраст имат по-висок риск от развитие на фиброаденом.

Какви видове фиброаденом на гърдата има?

Различават се следните видове фиброаденоми на гърдата:

  • Обикновен фиброаденом на гърдата

Обикновените фиброаденоми не увеличават риска от рак на гърдата и се състоят от много еднакви клетки.

  • Комплексен фиброаденом на гърдата

Комплексните фиброаденоми се отличават с бързо разрастване (хиперплазия) на клетки. В тях може да има калциеви отлагания, обикновено са с по-големи размери. Комплексните фиброаденоми могат леко да повишат риска от рак на гърдата.

  • Ювенилен фиброаденом

Ювенилният фиброаденом се среща при пациенти на възраст от 10 до 18 години. Тези фиброаденоми имат по-бърз темп на растеж и може да станат по-големи, но повечето се свиват с времето, а някои дори изчезват.

  • Гигантски фиброаденом

Гигантските фиброаденоми могат да достигнат размери над 5 см. Обикновено те трябва да бъдат премахнати, защото притискат нормалната тъкан на гърдата.

Хистологично се срещат два вида фиброаденом на гърдата:

  • Периканаликуларен фиброаденом

При периканаликуларният фиброаденом жлезистите структури са заобиколени подобно на мантия от съединителна тъкан, която е богата на клетки и влакна.

  • Интраканаликуларен фиброаденом

При интраканаликуларният фиброаденом разрастналата съединителна тъкан притиска жлезите, които стават цепковидни.

Какви са симптомите при фиброаденом на гърдата?

Тъй като фиброаденомите не причиняват болка, те могат да останат незабелязани, докато не се опипа бучка в гърдата. Най-често се открива в горния външен квадрант на гърдата. Фиброаденомът е с кръгла форма, ясни граници, твърда консистенция, лесно подвижен.

За разлика от рака на гърдата, фиброаденома не причинява секреция от зърната, подуване на зърната, зачервяване на кожата около гърдата.

Как се поставя диагнозата фиброаденом на гърдата?

За диагностицирането на фиброаденом на гърдата допринасят:

  • Анамнеза

При снемане на анамнезата най-важният фактор, който трябва да се има предвид е възрастта. Жени, които съобщават, че имат майка или сестра с рак на гърдата трябва да бъдат наблюдавани и изследвани по-внимателно.

  • Физикален преглед

По време на физикалния преглед лекарят ще провери и двете гърди за бучки и други проблеми. Някои фиброаденоми са твърде малки, за да се усетят, така че те могат да бъдат открити само чрез образни изследвания.

Мамографията представлява изследване на млечната жлеза чрез рентгенови лъчи. Фиброаденомът може да се представи на мамография като кръгла формация с гладки очертания, различаваща се от околната тъкан на гърдата.

  • Ултразвуково изследване на гърдата

Препоръчва се при жени под 35 години, които имат бучка на гърдата. Чрез ехография на гърдата лесно може да се разграничи солидна формация, каквато е фиброаденома от изпълнена с течност киста.

За да се изключи наличието на злокачествен процес може да се наложи извършването на биопсия на гърдата. Чрез тънкоиглена аспирационна биопсия или чрез широкоиглена биопсия се взема материал за изследване.

Фиброаденомът трябва да се разграничи от редица заболявания – киста на гърдата, рак на гърдата, лимфом на гърдата, метастази в гърдата.

Какво е лечението?

Препоръчва се хирургично лечение – екстирпация на тумора.

Много често обаче фиброаденомите изчезват след време и не се нуждаят от лечение. В тези случаи обаче са изключително важни редовните ултразвукови изследвания на гърдата, чрез които може да се открият промени вив вида и размера на тумора.

Прочетете за:
Мамография
Биопсия на гърдата