Начало / Женско здраве / Хиперплазия на ендометриума – задебелена лигавица на матката

Хиперплазия на ендометриума – задебелена лигавица на матката

май 29, 2019

жлезистата хиперплазия на ендометриума

Жлезистата хиперплазия на ендометриума представлява неравномерно задебеляване на маточната лигавица. Счита се за предраково заболяване на маточното тяло. Развива се най-често у жени във възрастта около менопаузата. Проявява се с неправилни маточни кръвотечения.

Какви са причините за жлезиста хиперплазия на ендометриума?

Жлезистата хиперплазия на маточната лигавица се дължи на хормонален дисбаланс – хиперестрогенемия. Наблюдава се в случаи на повишена продукция на естроген от яйчниците при липса на овулация, при хормонопродуциращи тумори и при продължителна естрогенна терапия.

Фактори, които повишават риска от развитие на хиперплазия на ендометриума са:

  • ранна поява на първата менструация
  • късно настъпване на менопауза
  • наднормено тегло
  • захарен диабет
  • нередовна менструация
  • нераждали жени.

Различават се следните видове хиперплазия на ендометриума:

  • Проста хиперплазия

Характеризира се с разрастване на жлезите и стромата на лигавицата на матката. Броят на жлезите е увеличен, като някои от тях са кистозно разширени. Покрити са с еднореден кубичен или цилиндричен епител, който на места може да бъде многореден. Ендометриумът нараства на дебелина. При простата хиперплазия е запазено нормалното съотношение между жлезите и стромата.

  • Атипична хиперплазия

При атипичната хиперплазия на ендометриума има гъсто разположени жлези с много оскъдна строма между тях. Епителните клетки на жлезите са атипични, но базалните мембрани са запазени.
Атипичната хиперплазия бива лека, средна и тежка степен. Тежката степен на атипична хиперплазия може да бъде предшественик на рак на ендометриума.

Какви са симптомите при жлезиста хиперплазия на ендометриума?

Хиперплазията на ендометриума се проявява с неправилни, продължителни ановулаторни маточни кръвотечения, както и с извънменструално кървене, поява на кървене след настъпване на менопауза. Поради чести или обилни кръвотечения може да се развие анемия.

Матката е с леко увеличени размери. При ултразвуково изследване се установява, че лигавицата е задебелена до 13-15 mm, може да бъде гладка или полипозно неравна.

Как се поставя диагнозата хиперплазия на ендометриума?

За диагнозата допринасят данните от ехографията, хистероскопията и хистологичното изследване след пробен кюретаж (сепарирано пробно абразио).

Атипичната хиперплазия трябва да се разграничи от добре диференциран ендометриален карцином. Критериите са стромална инвазия, повишен ядрен атипизъм, митотична активност, епителни некрози.

Какво е лечението при жлезиста хиперплазия на ендометриума?

Лечението зависи от възрастта на пациентката и от вида на хиперплазията. При жени в млада възраст се провежда хормонална терапия, осигураваща редовна овулация и контрол на кръвотеченията. Провеждат се контролни кюретажи.

При жени в менопауза се прави профилактична хистеректомия – отстраняване на матката.

Прочетете за:
Сепарирано пробно абразио