Начало / Женско здраве / Хирургична менопауза – причини

Хирургична менопауза – причини

апр. 4, 2018

хирургична менопауза

Повечето жени навлизат в менопауза по естествен път, но при някои жени може да се наблюдава ранна менопауза в резултат на операция. Счита се, че жената е в менопауза, когато липсва менструация в продължение на 12 месеца.

Средната възраст, на която настъпва менопауза е 51г., но при повечето жени се появяват перименопаузални симптоми от около 47 годишна възраст.

Хирургичното отстраняване на двата яйчника (билатерална оофоректомия) преди нормалното настъпване на менопаузата довежда незабавно до т. нар. хирургична менопауза.

Яйчниците са чифтни органи, разположени от двете страни на матката. Те продуцират хормоните естроген и прогестерон, които контролират менструалния цикъл. Това означава, че когато яйчниците бъдат отстранени, нивата на тези хормони внезапно ще се понижат и жената ще навлезе в менопауза.

Често оофоректомията се извършва заедно с друга гинекологична операция, като например:

При жените, на които е отстранена само матката менструацията спира (тъй като вече няма матка), но техните яйчници произвеждат хормони. При тях менопаузата ще настъпи в обичайната възраст, макар че понякога настъпва малко по-рано от обикновено. Хирургична менопауза настъпва само когато се отстранят и двата яйчника.

 • салпингектомия – отстраняване на маточните тръби
 • салпинго-оофоректомия – отстраняване на яйчниците и на маточните тръби.

Какви са причините за отстраняване на яйчниците и за хирургична менопауза?

В повечето случаи яйчниците се премахват с цел превенция на дадено заболяване. Понякога обаче оофоректомията може да бъде животоспасяваща операция.

За да се намали рискът от развитие на раково заболяване (рак на яйчника, рак на гърдата) може да се извърши отстраняване на яйчниците. Тази операция е от полза само при жени с много тежка фамилна обремененост. Наличието на мутации в гените BRCA1 или BRCA2  повишава значително риска за развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците. Известно е, че естрогенът, продуциран от яйчниците може да стимулира развитието на ракови клетки. Ето защо отстраняването на яйчниците може да намали риска от появата на тези заболявания.

Други възможни причини за премахване на яйчниците са:

 • намаляване на симптомите на ендометриоза

Ендометриозата се характеризира с появата на ендометриални огнища на атипични места – фалопиевите тръби, яйчниците, влагалището, червата, пикочния мехур. Има силна тазова болка, която се засилва преди менструация.

 • хронична тазова болка – премахването на яйчниците и спирането на естрогенната продукция може да намали болката
 • рецидивираща киста на яйчника
 • доброкачествени тумори на яйчника
 • торзия (усукване) на яйчника и нарушаване на кръвоснабдяването му.

Какви странични ефекти се наблюдават при хирургична менопауза?

В резултат на хирургичната менопауза настъпва хормонален дисбаланс в организма на жената, който може да доведе до появата на редица странични ефекти.

 • симптоми на менопауза – горещи вълни, намалена концентрация, чести промени в настроението, сухота във влагалището, намалено либидо, нарушен сън, суха кожа, напълняване.
 • остеопороза – дефицитът на естроген е причина за загуба на костната плътност, при което костите стават чупливи.
 • риск от сърдечно-съдови заболявания – пониженият естроген се свързва с повишен риск от инсулт, инфаркт
 • инфертилитет.

В зависимост от причината за отстраняването на яйчниците, някои лекари могат да препоръчат провеждането на хормонална заместителна терапия (HRT) за намаляване на негативните странични ефекти от оофоректомията.