Начало / Женско здраве / Храни, които са важни за здравето на жените

Храни, които са важни за здравето на жените

фев. 10, 2016

храни

Първата стъпка към здравословното хранене е избирането на балансирано меню, състоящо се от разнообразни храни, които да ви доставят всички нужни хранителни вещества. Учените са установили, че с консумацията на някои определени храни, жените могат да намалят риска от заболявания, характерни за женския пол като остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и рак на гърдата например. Някои от тези храни са:

  • Сок от червена боровинка

Жените често страдат от уринарни инфекции, поради по-късата уретра. За лечението на тези проблеми много добър ефект имат някои натурални средства, като сокът от червена боровинка. В този сок се съдържат антиоксиданти, наречени проантоцианини. Те пречат на прикрепването на бактериите към стените пикочния мехур.

  • Домати

Доматите са зеленчуци, които могат да бъдат открити на пазара почти целогодишно и са достъпни като цена. В тях се съдържа ликопен, който според учените намалява риска от рак на гърдата и маточната шийка. Тази теза все още няма достатъчно доказателства за подкрепа, но със сигурност диетата, богата на зеленчуци и плодове е подходяща за вашето здраве. Учените обаче са доказали, че ликопенът, който се съдържа в доматите може да предпази сърцето ви от, характерните за женския пол сърдечно-съдови заболявания.

  • Ленено семе

В лененото семе се съдържат омега-3 мастни киселини, фибри и вещества, наречени лигнани, за които се смята, че помагат при борбата с най-често срещаните заболявания. Според учените 40 грама ленено семе на ден могат да ви помогнат да намалите честотата на горещите вълни при настъпването на менопаузата, а освен това се смята, че лененото семе може да помогне за понижаването на нивата на „лошия“ холестерол.

  • Риба

В по-мазните риби като сьомга и скумрия се съдържа високо количество омега-3 мастни киселини. Редовната консумация на риба спомага за поддържането на здрави мембраните на клетките и може да ни предпази от някои заболявания като високо кръвно налягане, депресия, ревматоиден артрит и лупус.

  • Зеле

Зелето често е подценяван зеленчук, който обаче съдържа редица полезни, особено за здравето на жените вещества. В този зеленчук се съдържат калций и витамин К. За витамин К се смята, че има много важна роля за изграждането и поддържането здравината на костите. Учените са установили, че жените, които приемат редовно храни, съдържащи витамин К са по-малко податливи на костни фрактури, които са по-често срещани сред женския пол.

  • Бобови храни

Бобовите продукти са много добър източник на белтъци и фибри и могат да ви предпазят от някои сърдечно-съдови заболявания и рак на гърдата. Освен това според някои диетолози, консумацията на тези храни спомага за регулирането на женските полови хормони. Този техен ефект се дължи на съдържащите се в тях изофлавони.

  • Орехи

Според скорошни проучвания похапването на малки количества орехи всекидневно може да намали риска от рак на гърдата и остеопороза. Учените смятат, че антиоксидантите, наречени фитостероли, които се съдържат в орехите имат противоракови свойства.